Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencilerinin ailesi ile yaşayan ve ailesinden ayrı yaşayanların anksiyete düzeyleri ve psikolojik destek alma tutumlarının incelenmesi
Investigation of anxiety levels and attitudes towards seeking psychological help of students at Uskudar University Psychology Department, who live with and without family
- Tez No: 485517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: psikolojik yardım almaya ilişkin tutum, demografik bilgiler, anksiyete düzeyi, üniversite öğrencileri, Attitudes towards seeking psychological help, anxiety level, university students, demographic information
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Mevcut tez çalışmasının amacı üniversite öğrencilerinin anksiyete düzeyleri ile psikolojik yardım almaya ilişkin tutumları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Ayrıca, bu kişilerin anksiyete düzeylerinin ve psikolojik yardım almaya ilişkin tutumlarının bazı demografik değişkenlere (cinsiyet, yaş, sınıf ve barınma durumu) göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Çalışmaya Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde eğitim görmekte olan 109 lisans öğrencisi katılmıştır. Katılımcıların 100'ü kadın ve 9'u erkektir. Katılımcıların yaşları 18 ile 49 arasında değişmektedir (SS = .60). Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Beck Anksiyete Ölçeği ve Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Tutum Ölçeği-K uygulanmıştır. Katılımcılara çalışmanın amacı ve gönüllülük esasları sözel olarak bildirilmiştir. Araştırma sorularını değerlendirmek amacıyla bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü ANOVA analizleri uygulanmıştır. Çalışmanın bulgularına göre katılımcıların anksiyete düzeyleri ile psikolojik yardım almaya ilişkin tutumları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Buna ek olarak, katılımcıların anksiyete düzeyleri ile psikolojik yardım almaya ilişkin tutumları cinsiyet, sınıf ve barınma özelliklerine göre farklılık göstermemektedir. Bunlara ek olarak, katılımcıların anksiyete düzeyleri yaşa göre farklılaşmamakla birlikte psikolojik yardım almaya ilişkin tutumlar yaşa göre farklılaşmaktadır. 28-49 yaşları arasındaki katılımcıların psikolojik yardım almaya ilişkin tutumları 22-25 yaşları arasındakilere göre daha olumludur. Mevcut çalışmanın bulguları ilgili alanyazın çerçevesinde değerlendirilmiştir. Buna ek olarak, çalışmaya ilişkin sınırlılıklar ve gelecek çalışmalar içi öneriler aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study was to examine the correlation between college students' anxiety level and their attitudes towards seeking psychological help. Furthermore, we investigated the links between demographic factors (gender, age, grade, harbouring), anxiety level, and attitudes towards seeking psychological help. The participants of this study consisted of 109 undergraduate college students, who have been getting education at Uskudar University, Psychology Department. There were 100 females and 9 males. The age range of participants were between 18 and 49 (SD = .60). The participants filled in Demographic Information Form, Beck Anxiety Scale, and Attitude towards Seeking Psychological Help Scale, short form. The purpose and voluntariness of the study explained the participants verbally. We applied independent samples t-test and one-way ANOVA to test the research questions. According to the findings, there was no relationship between participants' anxiety levels and their attitudes towards seeking psychological help. Additionally, participants' anxiety level and their attitudes towards seeking psychological help did not differentiate according to gender, grade and harbouring. Although participants' anxiety level did not change as a function of age, age was linked with changes in seeking psychological help. In particular, the attitudes of participants aging between 28 and 49 were more positive than the participants, who are between 22 and 25 years of age. The findings of current study were evaluated in the light of relevant literature. Furthermore, limitations of this study and suggestions for future studies were reported.