Evde bakım gören şizofreni hastaları ile bakım merkezinde bakım gören şizofreni hastalarının depresyon ve işlevsel iyileşme düzeyleri açısından karşılaştırılması
Comparison of depression and functional healing levels of schizophrenia patients treated at home and care centers
- Tez No: 485540
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA BARİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: şizofreni, bakım merkezi, yatılı bakım, evde bakım, sosyal işlevsellik, depresyon, Scizophrenia, care center, home care, social functioning, depression
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmada, bakım merkezinde bakım gören şizofreni hastaları ile evde bakım gören 19 yaş üstü 100 şizofreni hastasının depresyon ve işlevsel iyileşme düzeyleri açısından karşılaştırılması yapılmıştır. Bu araştırma ile elde edilmiş olan veriler şizofreni tanısı almış olan bireyler ve yakınları için farkındalık düzeylerini arttıran bir çalışma olması amaçlanmıştır. Katılımcılara; Sosyo-Demografik Veri Formu, Beck Depresyon Ölçeği, Şizofrenide İşlevsel İyileşme Ölçeği ve Pozitif–Negatif Sendrom Ölçeği uygulanmıştır. Yapılmış olan bu araştırmada elde edilen veriler, Sosyal Bilimler İstatistik Paket Programı (SPSS) 21.0 kullanılarak çözümlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; evde bakım gören şizofreni hastalarının, yatılı tedavi merkezinde bakım gören şizofreni hastalarına göre; depresyon düzeylerinin, pozitif-negatif belirtilerinin yüksek olduğu ayrıca sosyal, mesleki, sağlık ve günlük yaşam becerileri gibi işlevselliklerinin ise düştüğü tespit edilmiştir. Evde bakım gören şizofreni hastalarının depresyon düzeyleri, yatılı tedavi merkezinde bakım gören şizofreni hastalarının depresyon düzeylerinden anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Yatılı tedavi merkezinde bakım gören şizofreni hastalarının sosyal işlevsellik düzeyleri, evde bakım gören şizofreni hastalarının sosyal işlevsellik düzeylerinden anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Genel olarak şizofreni hastalarında depresyon düzeyi arttıkça sosyal işlevsellik azalmaktadır, pozitif- negatif sendrom düzeyi artmaktadır. Şizofreni hastalarında sağlık ve tedaviye gösterilen özen arttıkça pozitif ve negatif sendrom düzeyleri düşmektedir. Şizofreni hastalığında; hastanın herhangi bir gelişim göstermeden hastalığının yıllar boyu sürmesi, beraberinde işlevselliğinin büyük ölçüde bozulması bakım verenin yükünü arttırmaktadır. Sağlık sistemi içinde yatılı tedavi merkezinde bakımları süren şizofreni hastalarının işlevselliklerinin daha iyi olmasının sebebi bakım verenin duygusal yüküyle ortaya çıkan etkileşimsel tabloya maruz kalmamalarından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, 100 schizophenic patients aged 19 and older who get special care at daycare center and at home are compared in the aspect of functional recovery degrees and depression. The aim of this research is to contribute to raising awareness in people diagnosed with schizophrenia and their inner circle. Socio-Demographic Data Form, Beck Depression Scale, Functional Recovery for Schizophrenia Scale and Assessment of Positive-Negative Symptoms were applied to participants. The data received from this research is solved by using Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 21.0. Based on the results; depression levels and postive-negative symptoms are higher and functionality for daily activities such as working, maintaining health is lower in the schizophrenic patients that are under special care at home, compared to the patients at the daycare center. The depression levels of patients at home are found to be relatively higher than those of the patients at daycare center. Social functionality levels of patients at daycare center are found to be relatively higher than those of patients at home. Usually the higher depression level goes, the lower social funtionality gets and the higher goes the positive-negative syndrome level in schizophrenic patients. The further care of health and cure for schizophrenic patients lowers the positive-negative syndrome levels. For schizophrenia cases, illness being consistent in a patient with no development for years and corrupting the functionality becomes a burden to the care assistant. The reason why the functionality of a schizophrenic patient at daycare center becomes better is thought to be because of the care assistant's noninvolvement with the emotional interaction.