Türkiye'de modernizm sonrası sosyal içerikli afişlerde görsel ve tipografik değişimler
Visual and typographic changes in the posters with social content in post-modern Turkey
  1. Tez No: 485726
  2. Yazar: YALIN TOLGA TEKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Modernizm, Tipografi Afiş Tasarım, Turkey, Modernism, Typography Poster Design
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma, Cumhuriyetin ilanı ile modernleşmeye başlayan Türkiye'nin önemli sanat dallarından biri olan afiş tasarımındaki biçim, içerik ilişkileri ve görsel değişikliklerin incelenmesi ve elde edilen verilerle gelecek nesillere kaynak olması amacı ile hazırlanmıştır. Araştırmada Türkiye'de tasarlanan sosyal içerikli afişler incelenmiştir. Grafik tasarımın ve afiş tasarımının temel ilkeleri araştırılmış ve afişlerin temel tasarım kurallarına uygun olup olmadıkları irdelenmiştir. Bu çalışmada literatür tarama tekniği ve eser analizi yöntemleri kullanılmış, elde edilen bulgular yorumlanmış ve afişin gelişim süreçleri anlatılmıştır. Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: Buna göre, Cumhuriyetin başlangıcından günümüze baktığımızda ilk zamanlar daha çok grafik tasarım, alanında eğitim alan ya da bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip kişiler tarafından sunulmuş bir hizmettir. Sonraki zamanlarda teknolojik gelişmeler, paralelinde artan ihtiyaçlar ve mevcut tasarımcıların bu ihtiyaçları karşılayamaması, belirli alanların haricinde afişlerde bir bozulmaya, birbirinin taklidi özgünlükten ve işlevsellikten uzak işler haline dönüşmesine sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been prepared with the aim of examining the content and form relations and visual changes in poster design which is one of the important branches of art of Turkey, which has started to modernize with the Republican celebration and to be a source for future generations. Social media posters designed in Turkey have been examined in the research. The basic principles of graphic design and banner design have been researched and it has been examined whether the banners conform to the basic design rules. The effects of developing technology and industry on poster design during the modernization period were investigated. Literature scanning technique was used in this study, the findings were interpreted and development processes were explained. After the interpretation of the findings, the results of the research problem were determined; A solution has been developed to resolve these problems. The following results were obtained in the study: When we look at the beginning of the Republic from the beginning of the day, we see more graphic design at first; is a service offered by those who have enough knowledge about this subject. Later, technological developments and the increasing need in parallel, and the inability of existing designers to meet these needs, led to the breakdown of banners in other areas, turning them into counterfeit originality and functionality away from functionality.