Türk minyatür tekniği ile çizgi roman tasarımı
Comic book design with turkish miniature technique
  1. Tez No: 485728
  2. Yazar: MUHAMMET SEMİH ÖZŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZİK ÇELİK YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Minyatür sanatı, Çizgi roman, Öykü, İllüstrasyon, Miniature art, Comic book, Story, Illustration
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Minyatür; zengin tarihe ve kültüre, kendine has teknik ve özelliklere sahiptir. Geçmişten günümüze gelişen, kalıcı ve sağlam temeli olan bir değerdir. Yüzyıllar boyunca resim sanatının önemli bir parçası olmuştur. Minyatür günümüze kadar gelmiş ve Türk kültürünü yansıtmaktadır. Günümüzde, geleneksel yöntemlerden sıyrılmadan nitelikli eser üreten minyatür sanatçısı oldukça azdır. Minyatür sanatçıları minyatürde farklı tarz ve alanlarda yeni uygulamalar denemişlerdir. Bu denemeler Türk minyatürünün, özünü kaybetmeden, yenilenerek dünyaya açılmasını sağlamıştır. Çizgi roman art arda gelen çok resimli kareler, gerçekçi, fantastik, destansı, ironik öyküleri anlatan metinler, olayı destekleyen konuşma balonları ile akıcı ve güçlü bir anlatım şeklidir. Çizgi romanın gelişmesi baskı tekniklerinin ilerlemesiyle doğru orantılı olduğundan günümüzde ulaşması ve bu sanattan faydalanması daha kolaydır. Bu araştırmanın konusu:“Türk Minyatür Tekniği İle Çizgi Roman Tasarımı”dır. Bu konu kapsamında, Türk minyatür sanatı incelenmiş ve bu sanat tarzı kullanılarak, yeni bir çizgi roman tekniği yapılması hedeflenmiştir. Bu araştırmanın ürünü olarak hazırlanan çizgi romanda, bir Osmanlı efsanesi“Osmanlı Robotu Alamet”in öyküsü yer almaktadır. Araştırmacı bu öyküdeki metni, kompozisyonu ve kurguyu kendi hayal gücüne dayanarak detaylandırmış ve tasarlamıştır. Araştırmacı“Osmanlı Robotu Alamet”adlı çizgi romanında Osmanlı tarihine ait bir efsaneyi yeniden canlandırmış ve araştırma konusu doğrultusunda Türk minyatür sanatını güncel sanat anlayışına uyarlayarak gelecek kuşaklara hem yazılı hem görsel bir bilimsel kaynak bırakmıştır.
Özet (Çeviri)
Miniature art has its own unique rich history, culture and technical features. It is a value with a permanent and solid basis that hails back from the past to the present. For centuries it has become an important part of the art of painting. Miniature art has survived until today and reflects our own culture. Nowadays, there are very few miniature artists who produce quality work without removing them from traditional methods. Miniature artists have tried new applications in miniature with different styles and in various areas. These experiments have allowed the Turkish miniature product to be modernized and globalized without losing its essence. Comic book is a form of fluent and powerful expression using a series of multi-picture panels, texts describing realistic, fantastic, epic, ironic stories with events supported by speech bubbles. Since the development of comic books is directly proportional to the progress of the printing techniques, it is easier to access and benefit from this art nowadays. The subject of this research is“Comic Book Design Using Turkish Miniature Technique”. Within the scope of this subject, the Turkish miniature art was examined and it is aimed to formulate a new comic book technique using this art. In the comic book prepared as product of this research, unfolds a story of an Ottoman legend“Alamet the Ottoman Robot”. The researcher elaborated and designed the text, composition, and fiction based on his imagination without disturbing the essence of the story. In the comic book“Alamet the Ottoman Robot”, the researcher revived a legend of our ancestors and by adapting Turkish miniature art to the contemporary art concept in relation to the subject of the research, has hand down both written and visual scientific data to future generations.