Yurtta kalan ve ailesiyle birlikte yaşayan üniversiteli kız öğrencilerde uyku bozuklukları ve ilişkili faktörlerin incelenmesi
Examine of the sleeping problems of university girls students staying in dormitory and living with their families and connected factors
  1. Tez No: 486069
  2. Yazar: ECEM AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku, Uyku Bozuklukları, Yurtta Kalan Öğrenciler, Sleeping, Sleeping Disorders, University Students Staying in Dormitory
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Uyku, insan sağlığı açısından doğuştan gelen temel gereksinimlerin (nefes almak, yemek, barınmak,gibi)arasında sayılan en önemli noktalardan biridir. Uykuyla ilgili insanoğlu yaşamının bir döneminde mutlaka bir sorun yaşamıştır. Bunlar; stresten uyuyamama, aşırı uykululuk hali, uykuda konuşma, horlama, sık sık uykularının bölünmesi gibi durumlarla ilgili sorunlar olabilir. Geçmişte yapılan araştırmalara dayanarak bu sorunların da insan sağlığına ciddi zararlar verebileceği ve hayatının bir kısım alanlarında belli işlevsel bozukluklara yol açabileceği ortaya konmuştur. Uykuyla ilgili en çok sorunları yaşayan üniversite öğrencileri olabileceği düşünülerekten, bu araştırma yurtta kalan ve ailesiyle birlikte yaşayan olmak üzere üniversite öğrencilerini ele alıp arasındaki uyku sorunlarını karşılaştırmak ve bu sorunlara etki edebileceği düşülen faktörleri incelemek amacıyla tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Üsküdar ilçesi Üsküdar Üniversitesi kız öğrencileri ile Galata Kulesi Kız Öğrenci Yurdunda yaşayan üniversite öğrencisi kızlardan oluşan 173 kişi oluşturmaktadır. Bunların 98'i yurtta kalan kız öğrencilerden, 73'ü de ailesiyle birlikte yaşayan kız öğrencilerdir. Her iki grubun uyku bozukluklarını ölçmek amacıyla kullanılan Epworth Uykululuk Ölçeği ve Berlin Uyku Anketi katılımcılara verilmiştir. Aynı zamanda uyku bozukluklarıyla da ilişkili olabileceği düşünülen faktörleri belirlemek amacıyla da 11 sorudan oluşan Sosyo Demografik Form ve Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) verilmiştir. Çalışmaya katılan tüm öğrencilerden Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formunu imzalayarak onayları alınmıştır. Veriler SPSS 22.00 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular incelendiğinde; yaşanılan yer değişkeni ile yurtta kalan ve ailesiyle birlikte yaşayan üniversiteli kız öğrenciler olmak üzere iki grubun uyku ölçeklerinin puanları arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır. Sadece uykuyu etkileyebileceği düşünülen faktörleri saptamak amacıyla kullanılan Sosyal Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) puanları ile üniversiteli öğrencilerin nerede yaşadığı değişkenine (yurtta kalma / ailesiyle birlikte yaşama) bağlı olarak arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur. Çıkan sonuçlar daha önceden yapılan araştırmaların çoğu sonuçlarıyla ters düşmektedir. Araştırmamızın bulguları literatür doğrultusunda tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sleeping is one of the most important points which is regarded a natal, basic necessities as breathing, eating and etc. Most of the people live problems about sleeping at one part of their lives. These could be insomnia, hypersomnia, talking while sleeping, often seperations in sleeping, etc. Researches in the past showed that these problems could give serious harms and cause serious functional defects. Because of the thought of mostly university students could live sleeping problems, this research aims to design for comparing the sleeping problems of university students staying in dormitory with university students of living with their family and examine the factors which effect these problems. The sample of the research composes 173 students from city of İstanbul of Üsküdar town and Galata Tower's girl students who live in dormitory. This amount composes from 98 girl students who live in dormitory and 73 from the girl students who live with their families. Epworth Sleepiness Scale and Berlin Sleeping Questionnaire are given to the two groups of participants. At the same time Sociodemographic Form and Life Quality Scale is given to determine factors which are thought to be connected with sleeping problems. Approvals are taken from all participant students by signing the Informed Volunteer Forms. Data are analyzed with the programme of SPSS 22.0. When the discoveries examined: there isn't any meaningfull difference among the two groups of sleeping scale points of staying in dormitory or living with their families. With the Social Life Quality Scale points of where the students live factor (staying in dormitory / living with their families) connection among them is find meaningful. The consequences are contradictory with the researches that are made before. Our researches' discovery is discussed throught the literatüre and suggestions are made.