Şizofreni tanısı alan bireylerin algıladıkları duygu dışavurumu ile içselleştirilmiş damgalanma arasındaki ilişki
The relationship between expressed emotion and internalized stigma perceived by individuals who understand schizophrenia
  1. Tez No: 486074
  2. Yazar: ASLIHAN ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA BARİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Duygu Dışavurumu, İçselleştirilmiş Damgalanma, Schizophrenia, Expressed Emotion, Internalized Stigma
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, şizofreni tanısı alan bireylerin algıladıkları duygu dışavurumu ile içselleştirilmiş damgalanma arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma örneklemi,“Bursa Huzur Özel Bakım Merkezi”ve“Bursa Bizim Aile Özel Bakım Merkezi”nde bakım gören ve bu merkezlere yeni gelen 24'ü kadın, 26'sı erkek 50 şizofreni hastasından oluşmaktadır. Katılımcılara“Sosyodemografik Veri Formu”,“Duygu Dışavurumu Düzeyi Ölçeği”ve“Ruhsal Hastalıklarda İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmada yer alan verilerin analiz çalışması, IBMM SPSS Statistics 24 programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, şizofrenlerin algıladıkları duygu dışavurumu ile içselleştirilmiş damgalanma arasında bir ilişki olduğu görülmüştür. Buna ek olarak, ölçekler ile bazı alt boyutlar arasında da ilişki bulunmuştur. Tüm bu sonuçlar doğrultusunda, şizofrenlerin algıladığı yüksek duygu dışavurumunu ve içselleştirilmiş damgalanmayı azaltmak için, hasta ve ailesinin yaşam kalitesini ve olumlu aile ilişkisini artıracak hem ailesel hem de toplumsal eğitim ve destek çalışmaları yapılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the relationship between expressed emotion and internalized stigma perceived by individuals who were diagnosed with schizophrenia. The research sample consisted of 50 schizophrenic patitens, 24 of whom were female and 26 of whom were male and who were admitted to the“Bursa Peace Special Care Center”and“Bursa Our Family Special Care Center”.“Sociodemografic Data Form”,“Level of Expressed Emotion Scale”and“Internalized Stigma of Mental İllness Scale”were applied to participants. Analysis of the data in the study was performed using the IBMM SPSS Statistics 24 program. According to the results of the research, there is a relationship between the expressed emotion perceived by schizophrenics and internalized stigma. In addition, there is a relationship between scales and some sub-dimensions. In the light of all these results, both familial and social education and support studies can be done to increase the quality of life of the patients and theirs family and the positive family relationship in order to reduce the high expressed emotion perceived by schizophrenics and internalized stigma.