Ahlaki olgunluğun yordanmasında kişilik özelliklerinin ve değişkenlerin incelenmesi
  1. Tez No: 486240
  2. Yazar: BURCU TUĞÇE BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP BENGİ SEMERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, ahlaki gelişim, ahlaki olgunluk, kişilik, beş faktör kişilik özellikleri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin kişilik özelliklerinin ahlaki olgunluğu yordama etkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsünde öğrenim gören 335 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri Sosyo-Demografik Form, Ahlaki Olgunluk Ölçeği ve Beş Faktör Kişilik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi pearson korelasyon analizi, Bağımsız örneklemler t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve regresyon kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda bazı kişilik özellikleri ile ahlaki olgunluk arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur: Beş faktörlü kişilik özelliklerinden yumuşak başlılık alt boyutu ile sorumluluk alt boyutunun kişilerin Ahlaki Olgunluk Ölçeği puanlarını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordadığı bulunmuştur. Benzer şekilde ahlaki olgunluk ile Beş Faktör Kişilik ölçeğinin alt boyutlarından olan dışadönüklük, yumuşak başlılık, sorumluluk ve deneyime açıklık arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunurken, nevrotiklik özelliği ile ahlaki olgunluk arasında negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to investigate the effect of the personality traits of university students on the prediction of moral maturity. Relational screening model was used in the study. The sample of the research consisted of 335 university students studying at Mersin University Çiftlikköy Campus. The data of study were collected using the Soci-Demographic Form, The Moral Maturity Scale and The Five Factor Personality Scale. Data analysis was done using pearson correlation analysis, independent samples t test, one way analysis of variance (ANOVA) and regression. As a result of the study, stastifically significiant relationships were found between some personality traits and moral maturity. It was found that the subscale of agreeableness from the five factorial personality traits predicted the moral maturity score of the subjects of the responsibility subscale stastifically significantly. Similarly, there was a positive and statistically significant relationship between moral maturity and extroversion, agreeableness, responsibility, and experimental openness from the subscales of the Five Factor Personality Scale, while a negative and statistically significant relationship was found between neuroticism and moral maturity. Key Words : Moral, moral development, moral maturity, personality, five factor personality traits