Bilecik organize sanayi bölgelerinin il istihdam piyasasına etkisi
- Tez No: 486239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SANİ MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: bilecik, organize sanayi bölgesi, ekonomik kalkınma stratejisi, istihdam, bilecik, organized industrial zone, economic development strategy, employment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Organize sanayi bölgeleri (OSB), bir şehrin nüfusunu, kentleşmesini, kalkınmasını ve ekonomik refahını belirleyen bir kuruluştur. Planlı sanayileşmenin en önemli modeli olan OSB'ler, kuruldukları bölgede yeni iş imkânları ve sahaları açması nedeniyle istihdamı arttırmakta ve işsizliği azaltmaktadır. Önemli bir lokasyonda yer alan Bilecik'in gelişmişlik düzeyine etki eden faktörlerin araştırılması ve bu aşamada OSB'nin istihdama etkisinin belirlenmesi bölgesel sorunların anlaşılması ve giderilmesine yardımcı olacaktır. Günümüze kadar sanayi-sanayileşme alanındaki süreci, OSB'lerin sorunları, Bilecik ilinin 2008-2015 tarihleri arasındaki GSYH, aldığı göç, verdiği göç, kişi başı ihracat, kişi başı ithalat, işsizlik ve okuma-yazma oranlarına göre gelişmişlik düzeyi ve istihdam üzerine etkileri betimsel yöntemle tespit edilmiştir. Bu veriler ve yapmış olduğumuz analizlere göre Bilecik'in ekonomik ve jeopolitik yapısı gereği önümüzdeki yıllarda gelişimini daha da hızlandıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Organized industrial zones is a foundation determining the population, urbanization, development and economic welfare of a city. OIZ as one of the most remarkable model of planned industrialization increase the employment and decrease the unemployment in the areas there are because of providing new business opportunities. Searching the factors affecting the level of development of Bilecik and the determination of the effects of the OIZ's in terms of employment will play a remarkable role in understanding and solving regional problems. In this study the industrialization process of Turkey up to now, the problems of OIZ's, gross national product of Bilecik between the years of 2008 and 2015, migration wave, per capita exportation, per capita importation, level of development according to unemployment and literacy rates, and the effects of employment have been searched by using the descriptive method. According to these data and analyzes, it is thought that the development of Bilecik is going to increase its speed because of its economic conditions and geopolitics position.