Manisanın inanç turizmi potansiyelinin paydaşlar tarafından değerlendirilmesi
Assessment of the faith tourism potential of Manisa province by stakeholders
- Tez No: 486514
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU GÜNLÜ, PROF. DR. MUSTAFA TEPECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Faith tourism, Faith, Religion, Manisa
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnanç Turizmi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu çalışmada, Manisa ilinde inanç turizminin gelişmesi açısından güçlü ve zayıf yönleri ile inanç turizmin gelişmesi üzerinde etkili olabilecek tehdit ve fırsatların belirlenmesi ve inanç turizminin geliştirilmesi için yapılabileceklerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında ilk önce literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra ise literatür taraması sonucunda belirlenen sorulara yanıtlar, nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanarak toplanmıştır. Görüşmeler Manisa ilinde kamu kuruluşları, özel sektör, yerel yönetim, sivil toplum örgütleri, yerel halk, esnaf ve tur rehberlerinden oluşan 50 kişi ile yüzyüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Görüşme sorularına verilen yanıtların içerik analizi ile değerlendirilmesi sonucunda 9 adet ana tema ve 120 adet alt tema belirlenmiştir. Bu içerik analizi sonucunda, Manisa ilinin Osmanlı Devleti zamanında şehzadelerin sancağa çıktığı iller arasında yer alması ve Saruhan Beyliği döneminde başkent olmasından dolayı önemli türbe, cami ve Mevlevihane'ye ev sahipliği yapması, İncil'de adı geçen ve Hristiyanlığın ilk yedi kilisesi olarak adlandırılan kiliselerin üçünün Manisa ilinde olması ve Mesir Macunu Festivali'ne sahip olunması inanç turizminin Manisa ilinde önemli güçlü yanı iken, tanıtım eksikliği, alt yapı ve üst yapı eksikliği, inanç turizmi alanında gerçekleştirilen akademik çalışmaların yetersizliği, dini eserlerin korunmamış olması ve yerel halkın dini eserler hakkında bilgi eksikliği de inanç turizminin ön plana çıkan zayıf yönleridir. Diğer bir taraftan dünyada dine yönelimin artış göstermesi, Türkiye'nin muhafazakarlaşması ve siyasi iktidara yaranma çabası, İzmir- Manisa arasına tünel projesinin başlaması ile birlikte iki şehir arasında mesafenin kısalacak olması dile getirilen fırsatlar iken, yoğun göç, terör, mülteciler, Suriye Savaşı, 15 Temmuz darbe girişimi, Fettullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY) sorunu ve Ekonomik kriz de en çok belirtilen tehdit unsurları olmuştur. Bu araştırmada Manisa ilinde inanç turizminin sorunları arasında, vakıflara ait İslami eserlerin tadilat sürecinin uzun olması, kaçak kazılar, kazı çalışmalarının uzun sürmesi, kaçak ve çarpık yapılaşma, dini eserlerin çevre düzenlemelerinin olmayışı ve kalifiye personel sıkıntısı yer almaktadır. Ayrıca Sart Antik Kenti'nde tiyatro şenliğinin düzenlenmesi ve yine Sart antik kentinde senfoni orkestrasının açık hava konseri vermesi, sempozyumlar düzenlenmesi, inanç merkezlerinin tanıtılması için kitap, dergi, broşür basılması ve internet sitelerinin kurulması ve inanç turizmi merkezlerinde çevre düzenlenmesi ve restorasyon projelerinin oluşturulması Manisa ilinde inanç turizminin geliştirilmesi için yerel yönetim, kamu kuruluşları ve özel sektörün yürüttüğü çalışmalar arasındadır. Anahtar Kelime: İnanç Turizmi, İnanç, Din, Manisa
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine strong-weak and threatopportunities of Manisa province in regard to faith tourism and to reveal the problems of faith tourism and their solutions. In accordance with this purpose, firstly, the literature was reviewed. Then, responses to the questions which were determined in literature review were collected by using interview technique which is a qualitative research method. Interviews were carried out face to face with 50 people who work in public institutions, private instutions, local administrations, non-governmental organizations, who are local people, tradespeople and tour guides. Evaluation of the answers given to the interview questions was done with content analysis. As a result of this analysis, 9 main themes and 120 sub themes were determined. In consequence of this content analysis; that Manisa province is home to important tombs, mosques and lodges used by Mevlevi dervishes because of its being among the cities where sultan's sons govern sanjak during Ottoman period and because of being the capital city in Saruhan Beylic era, that it hosts three of the churches which are nominated as the first seven churches of Christianity and mentioned in The Bible and that it hosts Mesir Paste Festival are the strong sides of faith tourism in Manisa. However, lack of publicity, lack of infrastructure and superstructure, inadequate academic studies on faith tourism, unprotected religious works and local people's knowledge deficiency about religious works are the weak sides of faith tourism. Furthermore, while an increase in religious orientation all over the world, Turkey's becoming more conservative and a result of this an adulation to political power, shortening the distance between İzmir and Manisa because of the tunnel project between these two cities were the mentioned opportunities; intense migration, terror, refugees, Syria War, July 15 coup attempt, Fettullah Terror Organisation (FETÖ/PDY) problem and the economic crisis were the mostly mentioned threat risks. In this study, the problems of faith tourism determined in Manisa are: the renovation process of Islamic Works which belong to foundations is long, there are not environmental plannings for religious works, excavation works take a long time, illicit digs, illegal and unplanned housing, qualified personnel shortage. On the other hand, that their organizing a theatre festival in the ancient city of Sart and the symphony orchestra's giving an open air concert in that city, their organizing symposiums, publishing books, journals and brochures and making websites to publicise faith centers, environmental planning in the faith tourism centers and doing restoration projects are the works that carried out by local administrations, public institutions and private institutions to improve the faith tourism in Manisa province.