Camera based sheet measurement system for laser CNC machines
Lazer CNC makineleri için kamera tabanlı sac ölçüm sistemi
- Tez No: 486697
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KASIM TAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Lazer CNC kesim, Görüntü işleme, Kamera, Ölçüm, Hareket algılama, Laser CNC, Image Processing, Camera, Measurement, Motion Detection
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abdullah Gül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Lazer CNC makineler farklı kalınlıktaki çeşitli metal levhaların kesimi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kesilecek levha farklı boyutlarda olabilir ve kesim platformu üzerinde herhangi bir yere yerleştirilebilir. Yerleştirilen metal levhanın boyutlarına uygun olarak, operatör kişi kesim işlemini başlatmak için lazerin başlangıç noktasını manuel olarak ayarlar. Başlangıç noktası atama ve levhanın boyutunu ayarlama işlemleri zaman alıcıdır. Her kesim işlemi için bir kaç dakika alır ve günlük olarak toplamda saatler sürebilir. Bu sebeple, otomatik levha ölçüm işlemi oldukça zaman kazandırabilir ve işlemleri hızlandırabilir. Bu tezde, otomatik levha ölçümü için kamera tabanlı bir sistem geliştirilmiştir. Geliştirilen sistem başlangıç noktası atama, pozisyon, uzunluk ve genişlik ölçme işlemlerini de içermektedir. Bu algoritma geliştirilirken hesaplama hızı gözönünde bulundurulmuştur. Çünkü tüm işlemler gerçek zamanlı olarak çalışacağından mümkün olduğunca hızlı olmalıdır. Geliştirilen yöntem, istenen tüm parametreleri yaklaşık iki saniyede bulmaktadır. Tezde, bu gerçeklemede kullanılan teknikler tartışılmıştır. Sistemin gürbüzlüğü diğer geleneksel levha ölçüm ve pozisyon belirleme yöntemleriyle karşılaştırılmıştır.Geliştirilen sistem altı ay boyunca gerçek lazer CNC makinesinde test edilmiştir ve sonuçlar tartışılmıştır. Ayrıca iş güvenliğini artırmak için kamera tabanlı bir izleme yöntemi de eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Laser CNC machines are widely utilized for cutting metal sheets of varying thickness and materials. The sheets to be cut can be of varying dimensions and be placed at any desired area of the cutting table. The operator needs to assign the starting point of the laser manually along with the dimensions of the metal sheet in order to start the cutting process. The process of assigning the starting point and dimension of sheet are time consuming and can take few minutes before every cutting process and it sums up to hours by the end of daily cutting jobs, an automated process of sheet measurement can save considerable amount of time and speed up the process. In this thesis, a camera based system for automatic sheet measurement which includes measurement of starting point assignment, orientation, length and breadth has been developed. The algorithms have been implemented keeping in mind the importance of speed since the processing has to be done in real time and needs to be as fast as possible. The implemented algorithms can find all required parameters in about two seconds. The techniques utilized for its implementation have been discussed. The robustness of the system has been compared with other traditional methods of sheet measurement and orientation detection. The implemented system was tested on a real laser CNC machine over a period of six months and the test results have been discussed. Also, a camera based intrusion detection system for laser CNC machine has been developed in order to make it safe for human during operation. Patent application made for the implemented system.