Piezoinsizyon tekniğinin anterior çapraşıklığın çözülme hızına olan etkilerinin incelenmesi
Investigation of efficiency of piezocision technique on the rate of alleviating anteri̇or crowding
- Tez No: 487467
- Danışmanlar: PROF. DR. METE ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hızlı diş hareketi, Piezoinsizyon Soheil SOLTANİ, Doktora Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ocak 2018, Rapid tooth movement, piezosicion Soheil SOLTANİ, PhD Thesis Ondokuz Mayıs University Samsun, 2019 January
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
PİEZOİNSİZYON TEKNİĞİNİN ANTERİOR ÇAPRAŞIKLIĞIN ÇÖZÜLME HIZINA OLAN ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Amaç: Bu çalışmanın amacı, piezoinsizyon tekniğinin alt anterior çapraşıklığın çözülme hızına olan etkilerinin incelemesidir. Birey ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen 24 hasta; piezoinsizyon (12) ve kontrol (12) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Bireyler braketlendikten 1 hafta sonra piezoinsizyon grubundaki bireylerin alt anterior bölgesine piezoinsizyon uygulanmıştır. Bireylerden, tedavi başlangıcı, seviyeleme-sıralama ve tedavinin bittiği aşamada üç boyutlu dijital modeller elde edilmiştir. Tedavi başlangıç ve bitim aşamasında bireylerden sefalometrik filmler elde edilmiştir. Elde edilen kayıtlar kullanılarak tedavi sürecinde diş hareket hızı, tedavi ve seviyeleme-sıralama süresi ve tedavi sürecinde oluşan ark içi değişiklikler incelenmiştir. Bulgular: Bu çalışmada piezoinsizyon grubu ve kontrol grubu arasında seviyeleme-sıralama ve toplam tedavi süresi açısından istatistikal olarak anlamlı fark bulunmuştur. İki grup arasında diş hareket hızı açısından istatistiksal olarak anlamlı fark görülmüştür. Kontrol grubunda piezoinsizyon grubuna nazaran alt çene kanin-kanin arası ve molar-molar arası mesafede oluşan genişleme daha fazla olmuştur. Piezoinsizyon grubunda kontrol grubuna nazaran alt keserlerde daha fazla protrüzyon görülmüştür. Sonuç: Bulgular göz önünde bulundurularak çekimsiz bireylerde piezoinsizyon tekniğinin diş hareket hızı ve miktarı üzerinde belirgin bir etkisinin olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF EFFICIENCY OF PIEZOCISION TECHNIQUE ON THE RATE OF ALLEVIATING ANTERİOR CROWDING Aim: The purpose of this study is the investigation of the efficiency of piezocision technique on the rate of alleviating mandibular anterior crowding. Material and metod: Twenty four patients who were included in the study were divided into groups of piezocision (12) and control (12). One week after the bracket placement, piezocision was applied to the lower anterior region in the piezocision group. At the begining, leveling-alignment and the end of treatment stages three dimensional digital models were obtained. Cephalometric films were obtained from patients at the begining and end of treatment. The rate of tooth movement, treatment and leveling-alignment duration and interarch changes during the treatment process were investigated. Results: Statistically significant difference was found between piezosicion and control groups in terms of leveling-aligning and total treatment duration. There was a statistically significant difference between the two groups in terms of the rate of tooth movement. In the control group, there was more expansion between mandibular canine-canine and molarmolar compared to piezocision group. More protrusion of the lower incisors was observed in the piezocision group when compared to the control group. Conclusion: Piezocision technique has clear effect on the rate of the tooth movement.