Piezoinsizyon tekniğinin kanin distalizasyon miktarı üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effects of piezcision technique on the rate of canine distalization
- Tez No: 487466
- Danışmanlar: PROF. DR. METE ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hızlandırılmış Diş Hareketi, Kanin Distalizasyonu, Piezoinsizyon Montaser ABUZAYTOUN, Doktora Tezi Ondokuz Mayıs üniversitesi-Samsun, Ocak, 2018, Accelerated Tooth Movement, Canine Distalization, Piezocision Montaser ABUZAYTOUN, PhD Thesis Ondokuz Mayıs University, January, 2018
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
PİEZOİNSİZYON TEKNİĞİNİN KANİN DİSTALİZASYON MİKTARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Amaç: Bu çalışmanın amacı, piezoinsizyon tekniğinin kanin distalizasyon miktarı üzerine olan etkilerinin klinik olarak incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmanın örneklemi, maksiller birinci premolar çekimi ve ardından kanin retraksiyonu gerektiren sınıf II maloklüzyon gösteren 25 erişkin hastadan oluşturulmuştur.Hastalar ortodontik tedavi sırasında kanin retraksiyonu başlamadan önce Piezoinsizyon işlemlerinin uygulandığı, piezoinsizyon grubu (13 hasta) ve cerrahi kullanılmadan standart ortodontik tekniğin uygulandığı kontrol grubu (12 hasta) olarak iki gruba ayrıldı. Her iki grupta mini vida ankraj olarak kullanıldı ve kanin distalizasyonu ortalama 150gr kuvvet uygulanan NİTİ kapalı coillerle gerçekleştirildi. Sekiz haftalık takip boyunca kanin distalizasyon hızı, kanin dişin distalizasyon miktarı, kanin dişin rotasyonu, kanin dişin tippingi ve molar dişlerdeki ankraj kaybı incelenmiştir. Bulgular: Piezoinsizyon yapılan grupta ilk 4 hafta boyunca kanin distalizasyon hızı ve miktarı, kontrol grubundakine göre 1.4 kat daha hızlı bulundu. İkinci 4 hafta boyunca iki grup arasındakanin distalizasyon hızı ve miktarı açısından anlamlı farklılık bulunmadı.Herhangi bir dönemde (birinci, dördüncü ve sekizinci hafta) piezoinsizyon grubu ile kontrol grubu arasında kanin dişin rotasyon miktarı, kanin tipingi ve molar ankraj açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur. Sonuç: Piezoinsizyon cerrahi tekniği kanin distalizasyonu aşamasında diş hareketinin hızlandırılmasında etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE EFFECTS OF PIEZCISION TECHNIQUE ON THE RATE OF CANINE DISTALIZATION Objective: The purpose of this study was to clinically evaluate the effects of piezocision technique on the rate of canine distalization. Material and Method: The sample of this study consisted of 25 adult patients exhibiting Class II malocclusion. The suggested treatment plan was to extract the upper first premolar with subsequent canine retraction.The sample was divided into two groups; piezocision group (13 patients) in which piezocision procedures were performed at the beginning of canine distalization, and control group (12 patients) in which standard orthodontic technique was performed. In both groups, miniscrews were used as anchorage and canine distalization was performed using closed-coil nickel-titanium springs that applied approximately 150gr of force. The following variables were evaluated over an 8-week follow-up period: rate of canine retraction, amount of canine retraction, canine rotation, canine tipping and molar anchorage loss. Results: The rate and the amount of canine retraction were significantly higher in the piezocision group than the control group by 1.4 times during the first four weeks, and there were no differences between the groups during the second four weeks. There were no statistically significant differences in canine rotation, canine tipping and molar anchorage loss between piezocison and control groups over all periods of time (1.Week, 4.week and 8.week). Conclusion: Piezocision is an effective surgical method for accelerating tooth movement during canine distalization.