Endometrial prekanseröz lezyonlar ve endometrial neoplazi oluşumunda adipokinlerin rolü
Role of adipokines in the formation of endometrial precancerous lesions and endometrial neoplasia
  1. Tez No: 487469
  2. Yazar: TURKHAN BARATZADA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHATTİN AVCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Edometrium kanser, obezite, leptin, rezistin, adiponektin, Endometrium cancer, Obesity, Leptin, Resistin, Adiponectin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Amaç: Endometrial kanser, kadınlarda dördüncü sıklıkta görülen kanser türüdür. Yapılan çalışmalarda, kilo artışı ile endometriyum kanseri arasında bir ilişkinin olduğu bildirilmektedir. Buradan hareketle bu çalışmanın, endometrial malignite gelişiminde adipokin düzeylerinin kullanılıp kullanılmayacağı konusuna ışık tutacağı düşünülmektedir. Materyal ve Metot: Araştırma kapsamında, her grupta 30 kadın olmak üzere üç grup oluşturuldu (sağlıklı,endometrium hiperplazisi tanısı almış ve endometrium kanser tanısı almış) ve her bir kadından 5 cc kan örneği toplandı. Çalışmaya katılanların, 40 yaş ve üzeri olmasına vehisterektomi cerrahisi geçirmemiş olmasına dikkat edildi. Ticari olarak sağlanan kitler kullanılarak adiponektin, rezistin ve leptin düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular:Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, leptin, adiponektin, rezistin konsantrasyonlarının hem prekanseröz (endometrium hiperplazisi tanısı almış), hem de kanseröz grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak farklı olduğu tespit edildi. Prekanseröz ve kanseröz gruplar karşılaştırıldığında, adiponektin düzeylerinin kanseröz grupta anlamlı olarak düşük olduğu, leptin düzeylerinin anlamlı olarak yüksek olduğu, rezistin düzeylerinde ise istatistiksel olarak bir değişim olmadığı tespit edildi. Sonuç:Adiponektin ve leptin düzeylerinin ve adiponektin/leptin oranının takibi endometrial prekanseröz lezyonu bulunan hastaların endometrial kansere gidişte takipleri açısından umut verici görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim:Endometrial cancer is the fourth most common type of cancer in women. Studies have reported that there is a relationship between weight gain and endometrial cancer. From this point of view, it is thought that this study will shed light on the use of adipokine levels in the development of endometrial malignancy. Material and method: Within the scope of the study, three groups were formed with 30 women in each group (healthy, diagnosed with endometrium hyperplasia and diagnosed with endometrium cancer) and 5 cc blood samples were collected from each woman. It was noted that the participants in the study were 40 years of age or older and had not had hysterectomy surgery. Adiponectin, resistin and leptin levels were measured with ELISA method using commercially available kits. Results: Compared with the control group, leptin, adiponectin, and resistin ratios were significantly different in both the precancerous group (endometrium hyperplasia diagnosed) and the cancerous group. When the precancerous and cancerous groups were compared, it was found that adiponectin levels were significantly lower and leptin levels were significantly higher in the cancerous group and that resistin levels did not statistically change in the cancerous group. Conclusion: In conclusion, adiponectin and leptin levels and adiponectin / leptin ratios seem to be promising in terms of endometrial cancer follow-up in patients with endometrial precancerous lesions.