Hemşirelerin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin bireyselleştirilmiş bakım algıları üzerine etkisi
The effects of job satisfaction and burnout levels of nurses on perception of individualised care
- Tez No: 487470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bireyselleştirilmiş bakım, hemşirelik, iş doyumu, tükenmişlik Esra DANACI, Yüksek Lisans Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun, Ocak-2018, Individualised care, nursing, job satisfaction, burnout Esra DANACI, Master Thesis Ondokuz Mayıs University Samsun, January-2018
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZET HEMŞİRELERİN İŞ DOYUMU VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİNİN BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ BAKIM ALGILARI ÜZERİNE ETKİSİ Amaç: Bu çalışma hemşirelerin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin bireyselleştirilmiş bakım algıları üzerine etkisini belirlemek amacıyla kesitsel bir çalışma olarak yürütüldü. Materyal ve Metot: Araştırma 15.02.2017-15.08.2017 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinde çalışmakta olan 419 hemşirenin katılımıyla gerçekleştirildi. Veriler hemşireleri tanıtıcı bilgi formu, Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-Hemşire Versiyonu, Minnesota İş Doyum Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde Shapiro Wilk, Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve Spearman korelasyon testleri kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin %92,1'ini kadınların, %7,9'unu erkeklerin oluşturduğu, %66,8'inin evli, %81,1'inin lisans mezunu olduğu belirlenmiş olup yaş ortalamaları 31,6±5,7'dir. Hemşirelerin Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-A Hemşire Versiyonu toplam puan ortalaması 3,9±0,7, Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-B Hemşire Versiyonu toplam puan ortalaması 4,1±0,6, Minnesota İş Doyum Ölçeği Genel Doyum puan ortalaması 2,8±0,6, Maslach Tükenmişlik Ölçeği Duygusal Tükenme puan ortalaması 23,2±6,7, Duyarsızlaşma puan ortalaması 7,2±4,3 ve Kişisel Başarı puan ortalaması 11,0±4,6 olarak belirlendi. Sonuç: Çalışma kapsamına alınan hemşirelerin Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-A Hemşire Versiyonu toplam puanı arttıkça, Minesota İş Doyum Ölçeği Genel Doyum puanının arttığı, buna karşın Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-A Hemşire Versiyonu ve Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-B Hemşire Versiyonu toplam puanı arttıkça Maslach Tükenmişlik Ölçeği Duyarsızlaşma ve Kişisel Başarı puanının azaldığı saptandı. Ayrıca hemşirelerin Minesota İş Doyum Ölçeği Genel Doyum puanı arttıkça Maslach Tükenmişlik Ölçeği Duyarsızlaşma, Kişisel Başarı ve Duygusal Tükenme puanının azaldığı görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF JOB SATISFACTION AND BURNOUT LEVELS OF NURSES ON PERCEPTION OF INDIVIDUALISED CARE Aim: This study was conducted as a cross-sectional study to determine the effect of job satisfaction and burnout levels of nurses perceptions on individualised care. Material And Method: The research was carried out with the participation of 419 nurses working in a University hospital between 15.02.2017 and 15.08.2017. The data was collected using nurses introductory information form, Individualised Care Scale-Nurse Version, Minnesota Job Satisfaction Scale and Maslach Burnout Scale. In the analysis of the data, Shapiro Wilk, Mann Whitney U, Kruskal Wallis and Spearman correlation tests were used. Results: It was determined that 92.1% of the nurses participating in the research were female, 7.9% were male, 66.8% were married and 81.1% were obtained Bachelor's degree and their average age was 31.6±5.7. It was determined that the Nurses' Individualised Care Scale-A Nurse Version total score average 3.9±0.7, Individualised Care Scale-B Nurse Version total score average 4.1±0.6, Minnesota Job Satisfaction Scale Overall Satisfaction score average 2.8±0.6, Maslach Burnout Inventory of the nurses, the Emotional Exhaustion score was 23.2±6.7, Depersonalization score was 7.2±4.3 and Personal Accomplishment score was determined to be 11.0±4.6 . Conclusion: As the total score of the Individualised Care Scale-A Nurse Version of the nurses included in the study increased, the Overall Satisfaction score of the Minnesota Job Satisfaction Questionnaire increased as well. On the other hand, as the total score of the Individualised Care Scale-A Nurse Version and Individualised Care Scale-B Nurse Version increased, the Depersonalization and Personal Accomplishment scores of Maslach Burnout Inventory were determined to decrease. Also, as the nurses' Overall Satisfaction score of Minnesota Job Satisfaction Questionnaire increased, the Depersonalization, Personal Accomplishment, and Emotional Exhaustion scores of Maslach Burnout Inventory were observed to decrease.