Orta ölçekli bir işletmede, toz ve kimyasal maruziyetinin belirlenmesi ve risk değerlendirmesi yapılması
Determination of dust and chemical exposure and risk assessment in a medium scale operation
  1. Tez No: 487571
  2. Yazar: HİLAL SİVRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL KUNT KANDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Boyahane, Toz, Uçucu Organik Bileşik(VOC), Dyehouse, Dust, Volatile Organic Compund(VOC)
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
“Orta Ölçekli Bir İşletmede, Toz Ve Kimyasal Maruziyetinin Belirlenmesi Ve Risk Değerlendirmesi Yapılması”Boyahaneler işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından riskli bir iş koludur. Bu çalışmada, ham kumaş boyama yapan bir işyerinde görülen kişisel toz maruziyeti ve uçucu organik bileşikler(VOC) tespit edilip, işverene ve işçiye yönelik alınması gereken tedbirler üzerinde durulmuştur. Boyahanede VOC ölçümünde belirtilen 1,3,5-Trimethylbenzene kimyasalından ve sebep olduğu rahatsızlıklardan bahsedilmiştir. Zaman ağırlıklı ortalama(TWA) için sınır değeri 100 mg/m3 olan 1,3,5-Trimethylbenzene; I. vardiyada 0.51 mg/m3, II. vardiyada 0.57 mg/m3, III. vardiyada 0.54 mg/m3 ölçülmüştür. Zaman ağırlıklı ortalama(TWA) için sınır değeri 5 mg/m3 olan kişisel toz maruziyeti I. vardiyada 0.06 mg/m3, II. vardiyada 0.08 mg/m3, III. vardiyada 0.07 mg/m3 ölçülmüştür. Sağlık Açısından Tehlikeli Kimyasalların Kontrolü(COSHH) ve Uluslararası Kimyasalların Kontrol Sistemi(ICCT) incelenmiş, boya mutfağında kullanılan kimyasal maddelerin MSDS'leri bu sistemlerin checklistinde gösterilmiştir. Üç vardiya için çalışan farklı işçilerin akciğer solunum testleri ve kan tahlilleri incelenmiş, bu incelemeler sonucu toz ve uçucu organik bileşik(VOC) maruziyeti karşılaştırması yapılmıştır. Aynı zamanda fabrika için FMEA risk değerlendirmesi yapılmış, riskler ve olası tehlikeler ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Determination of Dust and Chemical Exposure and Risk Assessment in a Medium Scale Operation”Dye works are as a risky line of work in terms of occupational health and safety. In this study, personal dust exposure and volatile organic compounds(VOC) observed in a workplace dyeing raw fabrics are detected and the precautions to be taken against the employer and the worker are emphasized. The 1,3,5-Trimethylbenzene chemical mentioned in the VOC measurement in the dyehouse and the disturbances caused by it were mentioned. Threshold limit value of 1,3,5-Trimethylbenzene is 100 mg/m3 in dyehouse that the first shift was measured 0.51 mg/m3, the second shift measured 0.57 mg/m3, the third shift measured 0.54 mg/m3. Threshold limit value of dust exposure is 5 mg/m3 in dyehouse that the first shift was measured 0.06 mg/m3, the second shift measured 0.08 mg/m3, the third shift measured 0.07 mg/m3. Control of Substances Hazardous to Health Regulations(COSHH) and International Chemical Control Toolkit(ICCT) have been examined and the MSDSs of chemical substances used in dye kitchen have been shown in the checklist of these systems. Pulmonary respiratory tests and blood tests of different workers working for three shifts were examined, and the results were compared to dust and volatile organic compounds(VOC) exposure. At the same time, a risk assessment was made for the factory that revealing risks and possible hazards.