Sosyal anksiyete bozukluğu hastalarında, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu eş tanı varlığı ile empati ve benlik saygısı ilişkisi
The relationship of a co-diagnosis of attention deficit hyperactivity disorder with empthy and self esteem in patients with social anxiety
- Tez No: 487681
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ ÖYKÜ MEMİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Sosyal anksiyete bozukluğu, Dikkat eksiliği ve hiperaktivite bozukluğu, empati, benlik saygısı, Social Anxiety, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Self Esteem, Empathy Contact address: Adnan Menderes UniversityFaculty of Medicine, Department ofPsychiatry, Aydın, Tel: 0256444 12 56- 4119
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET Başlık: Sosyal anksiyete bozukluğu hastalarında, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu eş tanı varlığı ile empati ve benlik saygısı ilişkisi Amaç ve hipotez: Çalışmanın amacı; SAB ve SAB+DEHB grubunun, sosyodemografik ve klinik özelliklerinin yanı sıra empati ve benlik saygısı düzeylerini karşılaştırmalı biçimde incelenmesidir. Çalışmanın sosyal anksiyete bozukluğu hastalarında dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu eş tanı varlığı ile empati arasında ilişki vardır ve sosyal anksiyete bozukluğu hastalarında dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu eş tanı varlığı ile özsaygı arasında ilişki vardırşeklinde iki hipotezimiz vardır. Yöntem: Araştırma, kesitsel-analitik bir çalışmadır. Araştırma verilerinin toplanması şubat 2017-ekim 2017 tarihleri arasında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniği ve Psikiyatri Yatan Hasta Servisi'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni, araştırmaya katılımcı alma döneminde polikliniğe başvuran veya serviste takip edilen tüm SAB ve SAB+DEHB hastalarıdır. Araştırmaya 13 SAB, 15 SAB+DEHB olmak üzere toplam 28 hasta alınmıştır. Tüm katılımcılara Sosyo-demografik Klinik Veri Formu, DSM-IV Eksen Tanıları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Ölçeği (SCID-I), Rosenberg benlik saygısı ölçeği, Empati ölçeği, Wender-Utah derecelendirme ölçeği, Beck depresyon ölçeği, Beck anksiyete ölçeği, Okul çağı çocukları için duygulanım bozuklukları ve şizofreni görüşme çizelgesi -şimdi ve yaşam boyu şekli Türkçe uyarlaması, Liebowitz sosyal anksiyete ölçeği ve DSM-IV'e dayalı erişkin DEB/DEHB tanı ve değerlendirme envanteri uygulanmıştır. Tip-1 hata düzeyi %5 alınmıştır. Bulgular: SAB ve SAB+DEHB hastalarının sosyo-demografik karşılaştırmasında; göç öyküsü dışında anlamlı fark tespit edilememiştir. SAB+DEHB grubunda daha yüksek oranda göç etme öyküsü varken, SAB grubunda bu oran daha düşüktü. SAB+DEHB grubunda SAB grubuna göre empati ve benlik saygısı düzeylerini daha düşük bulduk. Bu fark empati için istatistiksel olarak anlamlıyken benlik saygısı için anlamlı değildi. Sosyal anksiyete düzeyi ile benlik saygısı arasında negatif ilişki vardı. Benzer şekilde DEHB ile empati arasında negatif ilişki vardı. Çocukluk DEHB'i olan SAB hastalarında çocukluk DEHB'i olmayanlara göre benlik saygısı anlamlı derecede düşük bulundu. SAB+DEHB grubunda SAB grubuna göre SAB başlangıç yaşı daha gençti ve hastalık başlangıç ve tedaviye başlama arasında geçen süre daha kısaydı. Ayrıca SAB+DEHB grubunda depresif belirtilerin, eş tanı sayısının ve sigara kullanımının daha fazla olduğu tespit edildi. DEHB alt tipe bakıldığında ise dikkat eksikliği baskın tip çoğunluktaydı Sonuç: Çalışmamızda SAB ve DEHB eş tanı varlığının empati ve benlik saygısıyla ilişkili olduğu, DEHB eş tanı varlığının SAB'ın prognozunu kötüleştirdiği tespit edilmiştir. Bu nedenle DEHB hastalarına çocukluktan itibaren empati yeteneklerinin gelişmesine yönelik eğitim ve tedavi müdahalelerinin yapılmasının ve bu hastaların sosyal alandaki işlevselliğinin artırılmasının önemli ve elzem olduğunu düşünüyor ve bu yapılacak müdahaleler sayesinde ilerleyen süreçte işlevselliğin artırılabileceği, prognozun daha iyi seyredeceği ve sosyal anksiyete bozukluğu gelişme riskinin azaltılabileceğini öngörüyoruz. Bu konuda daha büyük örneklemlerde, tedavi sürecini ve klinik sürecin takip edilebildiği yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Title: The Relationship of A Co-Diagnosis of Attention Deficit Hyperactivity Disorder with Empthy and Self Esteem in Patients with Social Anxiety Objective and hypothesis: The aim of this study is the comparative examination of the empathy and self esteem levels, as well as the sociodemographic and clinical features of the SAD and SAD+ADHD groups. We have two hypotheses: There is a relationship between a co-diagnosis of attention deficit hyperactivity disorder and empathy in patients with social anxiety disorder and there is a relationship between a co-diagnosis of attention deficit and hyperactivity disorder and self-esteem in patients with social anxiety disorder. Method: This research is an analytical cross sectional study. The collection of research data was carried out between February 2017 and October 2017 at the Aydın Adnan Menderes University Research and Practice Hospital Psychiatry Policlinic and Psychiatry Inpatient Department. The universe of the study was all SAD and SAD+ADHD patients who were admitted to the polyclinic or were being followed up during the period of finding participants for the study. A total of 28 patients, including 13 SAD patients and 15 SAD+ADHD patients, were included in the study. The Sociodemographic Clinical Data Form, Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders(SCID-I), Rosenberg Self Esteem Scale, Empathy Scale, Wender-Utah Rating Scale, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children-Present and Lifetime Version Turkish version, Liebowitz Social Anxiety Scale, and DSM-IV based Adult ADD/ADHD Diagnostic and Evaluation Inventory were applied to all participants. The Type-1 error level was taken as 5%. Results: The Sociodemographic comparison of SAD and SAD+ADHD patients did not reveal any significant difference other than a history of migration. The SAD+ADHD group had a higher rate of history of migration, while this rate was lower in the SAD group. We found empathy and self-esteem levels to be lower in the SAD+ADHD group compared to the SAD group. This difference was statistically significant for empathy, but not for self-esteem. There was a negative correlation between social anxiety level and self-esteem. Similarly, there was a negative correlation between empathy and ADHD. Self-esteem was found to be significantly lower in SAD patients with childhood ADHD compared to those without childhood ADHD. The age of onset of SAD was younger and the period between the onset of the disorder and start of treatment was shorter in the SAD+ADHD group compared to the SAD group. There was also a higher number of depressive symptoms and co-diagnosis and a higher rate of smoking in the SAD+ADHD group. When the ADHD subtypes were examined, attention deficit was the predominant type. Conclusion: This study revealed that there is a correlation between SAD with a co-diagnosis of ADHD and empathy and self esteem, and that a co-diagnosis of ADHD worsens the prognosis of SAD. For this reason,we think that it is important and necessary to provide empathy training and treatment interventions to ADHD patients starting in childhood and to improve the social functioning of these patients, and we anticipate that these interventions will increase functioning in further periods, improve prognosis, and reduce the risk of developing a social anxiety disorder. In this regard, in the new studies with larger samples where the treatment process and clinical process can be followed are needed.