Antalya ekolojik koşullarında şeker mısır (Zea mays saccharata Sturt) çeşitlerinde verim ve bazı kalite özelliklerinin
Determination of yield and some quality characteristics of sweet corn (Zea mays saccharata Sturt) cultivars in Antalya
  1. Tez No: 487794
  2. Yazar: DERYA KARACADAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN KARADOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şeker mısırı, çeşit, koçan verimi, şeker oranı, Sweet corn, cultivars, marketable ear yield, sugar content
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu araştırma; 2015 yılında Antalya ili Serik ilçesi ekolojik koşullarında bazı şeker mısırı çeşitlerinin verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, Merit, Vega, BATEM Tatlı ve Jübilee adlı şeker mısır (Zea mays saccharata Sturt.) çeşitleri kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, çeşitlere göre çiçeklenme süresi, bitki boyu, koçan çapı, koçan uç boşluğu, koçanda tane sayısı ve şeker oranı farklılık göstermiştir. Diğer taraftan, koçan boyu, taze koçan verimi ve dekara pazarlanabilir koçan verimi özelliklerinde çeşitler arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur. En yüksek koçanda tane sayısı Merit çeşidinde, en yüksek toplam şeker oranı ise Jübilee (% 17.3) ve BATEM TATLI (% 16.3) çeşitlerinde belirlenmiştir. Çalışmada verim bakımından farklılık çıkmamasından dolayı tek yıllık sonuçlara göre her 4 çeşidinde uygun olduğu, kocanda tane sayısı bakımından Merit çeşidi şeker oranı bakımından ise Jubilee ve Batem Tatlı çeşidinin ön plana çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was to determine yield and some quality characteristics of sweet corn varieties in the ecological conditions of Serik district of Antalya province in 2015. In the research, Merit, Vega, BATEM TATLI and Jubilee sweet corn (Zea mays saccharata Sturt.) varieties were used. The experiment was conducted in a Randomized Complete Block Design using three replications. According to the results of the study, the varieties were statistically different in terms of flowering time, plant height, ear diameter, ear tip hollow, number of kernel per ear and sugar ratio. On the other hand, ear lenghth, fresh ear yield and marketable yields of varieties were found to be statistically in significant. The highest kernel number per ear was determined in the Merit variety and the highest total sugar content was determined in the Jubilee (17.3%) and BATEM TATLI (16.3%) varieties. According to the results of one year according to the results of the study, it was found appropriate for every 4 varieties in terms of the yield in terms of the number of grains and in terms of Merit variety sugar ratio, Jubilee and Batem Tatlı variety appeared in the foreground.