Bazı portakal çeşitlerinin Antalya ekolojik koşullarında morfolojik ve pomolojik karakterizasyonu
Morphological and pomological characterization of some orange varieties in Antalya ecological condition
- Tez No: 472386
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Turunçgil, portakal, fenoloji, pomoloji, morfolojik karakterizasyon, Citrus, orange, phenelogical, pomological, morphological characterization
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde 2015-2016 yıllarında yürütülen bu çalışmanın amacı; turunçgil genetik kaynaklarında bulunan ve daha önce karakterizasyonu yapılmamış 17 portakal çeşidinin morfolojik ve pomolojik karakterizasyonunu gerçekleştirmektir. Çalışma kapsamında portakal ağaçlarının; ağaç büyüklükleri, verim değerleri, yaprak ve çiçek özellikleri incelenmiştir. Meyvelerde ise; meyve ağırlığı, meyve uzunluğu, meyve genişliği, kabuk kalınlığı, dilim sayısı, meyve başına çekirdek sayısı, SÇKM, C vitamini, pH, TEA ve kabuk renk değerleri belirlenmiştir. Ağaçlarda 9, çiçeklerde 12, meyvelerde ve yapraklarda 14 farklı morfolojik özellik değerlendirilmiştir. İki yıllık verilerin ortalamasına göre en yüksek ağaç başına verim; Sanguigno Semplice (216.25 kg/ağaç) çeşidinden elde edilmiş; bunu sırası ile Sanguigno Doppio Signorelli (206.25 kg/ağaç), Vaccaro (203.75 kg/ağaç) ve Tarocco liscio (202.50 kg/ağaç) çeşitleri izlemiştir. En yüksek meyve ağırlığı Mediterranean Sweet (187.54 g), en ince meyve kabuğu Tarocco (3.19 mm) ve en yüksek C vitamini miktarı Sanguinello (63.66 mg/100 ml) çeşidinde belirlenmiştir. Ağaç taç hacmi bakımından ise en büyük hacimli ağaç Sanguinello (183.39 m3) çeşidi iken en küçük hacimli olan ise Tarocco (44.08 m3) çeşidi olmuştur. Tarocco, Tarocco liscio, Navelli Kan, Sanguinello ve Moro çeşitleri Antalya ekolojisinde ticari çekirdeksiz çeşitler olarak tanımlanmıştır. En düşük asit değeri % 0.29 ile Malteise douce çeşidinin şeker portakalı grubunda olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this work was to determination of the morphological and pomological characterization of 17 orange varieties which are in West Mediterranean Agricultural Research Institute citrus genetic resources and which have not been previously characterized, during 2015-2016. For this purpose; tree sizes, yield values, leaf and flower characteristics were examined. In pomological terms, fruit length, fruit width, peel thickness, number of segments, number of seeds per fruit, soluble solids content, vitamin C, pH, total acidity and peel colors were determined. 9 different tree characteristics, 12 different flower characteristics and 14 different characteristics in fruits and leaves as morphological characterization were evaluated. The highest yield per tree for the average of two years of data; Sanguigno Semplice (216.25 kg/tree) was obtained. Then Sanguigno Doppio Signorelli (206.25 kg/tree), Vaccaro (203.75 kg/tree) and Tarocco liscio (202.50 kg / tree) was followed respectively. Mediterranean Sweet (187.54 g) was determined as the highest fruit weight; the thinnest fruit peel was Tarocco (3.19 mm) and the highest vitamin C content was Sanguinello (63.66 mg/100 mL). In terms of canopy volume the greatest value was Sanguinello (183.39 m3) while the smallest value was Tarocco (44.08 m3). Tarocco, Tarocco liscio, Navelli Kan, Sanguinello and Moro varieties were defined as commercial seedless varieties in Antalya ecology. Malteise douce cultivar, the lowest total acidity (0.29%), was determined as the sugar orange.