Giresun ilinde avcı profilinin belirlenmesi ve yaban hayatı insan çatışması
Hunter profile in Giresun and wildlife human conflict
  1. Tez No: 487885
  2. Yazar: ERHAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ KAAN ÖZKAZANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Giresun, yaban hayatı, avcı profili, avlanma, avcı sorunları, çatışma
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma kara avcılarının profilini oluşturan temel unsurlardan avcılık eğitimleri, avcıların avladığı ve avlamayı tercih ettiği av ve yaban hayvanları, avlak tipleri ve avcılık denetimleri, yaban hayatı ile insan çatışmasına neden olan faktörler gibi konuları içermektedir. Bu amaçla Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan Giresun ilindeki yöre halkı ile anket çalışmaları yapılarak veriler elde edilmiştir. Bu kapsamda 268 katılımcı ile görüşülerek anket yolu ile veriler toplanmıştır. Elde edilen bulgular değerlendirilmiş, araştırma sonuçları halinde sunulmuştur. Anket çalışmasına katılan yöre halkında, avcılık belgesi vb. herhangi bir kritere sahip olma özelliği aranmamıştır. Ankete katılan bireylerin %76'sının 25-54 yaş grubunda bulunduğu ve %71'inin 1-12 yıl arasında eğitim aldığı belirlenmiştir. Avcıların %33'ünün aylık geliri ortalama asgari ücretin biraz üzerindedir. Tüm katılımcılar içinde avcılık belgesine sahip olanların oranı ise sadece %34'dür. Avcıların avlanma sebeplerinin başında doğa sevgisi ile avlanmadan alıkları zevk gelmektedir. Avcıların %58'i memeli hayvanları avlarken, %31'i kuşları avlamayı tercih etmektedirler. Bölgelerinde avlanmanın yasak olduğu alanları bilen avcıların oranı %75'dir. Avcılık hayatları boyunca avcıların %48'i hiç avlanma denetimine rastlamamıştır. Avcıların %42'si avcılık denetimlerini Orman Bakanlığı birimleri tarafından yapılması gerektiğini ifade etmiştir. Avcıların %47'si verilen avlanma cezalarını yeterli bulmaktadır. Avcı derneklerinin kış aylarında yaptığı faaliyetler arasında da bulunan ve avcı bireylerin yaban hayatını korumaya yönelik, yaban hayvanları için kış aylarında yemleme ve yazın su bırakma eylemini %47 oranında bireyin katıldığı tespit edilmiştir. Katılımcıların %78'i kentleşme baskısı altında kalan kırsal alanların, insan ile yaban hayvanları arasında çatışmalara neden olacağını düşünmekte iken, %41 oranında katılımcı ise insanların av ve yaban hayatı yaşama ortamlarına müdahalenin az olduğunu savunmuştur. Buna karşın %28'lik bir kısım bu müdahalenin fazla olduğunu belirtmiştir. İnsan sayısının artması ve buna bağlı olarak yerleşim alanların genişlemesi nedeniyle avcıların %74'ü yaban hayatının zarar gördüğünü düşünmektedir. İnsan ve yaban hayatı çatışmalarının en önemli sebebi olarak; yaban hayvanlarının yiyecek bulmak için yerleşim alanlarına yaklaşması ve insanların yaban hayvanlarını avlamak istemesi olarak öne çıktığı görülmektedir. Yapılan anketler sonucunda katılımcıların avcılıktaki temel sorunları; eğitimsizlik, kaçak avlanmanın fazla olması ve denetimlerin yeterince yapılamamasından kaynaklı olduğunu belirtmişlerdir. Yaban hayatı ve insan arasındaki çatışmanın, koruyucu önlemlerle minimum seviyede tutulması gerektiğini belirtmişlerdir. Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Başmühendisliği personeli ile avcılar arasındaki iletişimin güçlendirilmesi, avcıların eğitimi, bilinçli avlanma, avcılıkla ilgili yasaların güncellenmesi ve tavizsiz olarak uygulanması sonucunda av ve yaban hayatının devamlılığının mümkün olabileceği yöre halkı ile yapılan bu anket çalışması sonucunda ortaya çıkan en önemli veriler olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study includes topics such as hunting trainings, hunting and hunting by hunters and hunting, wildlife hunting and hunting inspections, factors that cause human conflict with wildlife, and other factors that constitute the profile of land hunters. For this purpose, samples were made with local people in the province of Giresun in the Eastern Black Sea region this context, 268 participants were interviewed and data were collected via questionnaires. The findings were evaluated and presented in the form of research results. The local people who participated in the survey did not have the hunting certificate or any other kind of criterion. It was determined that 76% of the individuals who participated in the survey were in the age group 25-54 and 71% were educated for 1-12 years. 33% of hunters have a monthly income slightly above average minimum wage. Of all participants, 34% had a hunting document. At the beginning of the hunting of the hunters are nature lovers and hunting for pleasure. While 58% of hunters hunt mammals, 31% prefer to hunt birds. The percentage of hunters who know areas where hunting is prohibited is 75%. During their hunting life, 48% of hunters have never encountered hunting supervision. 42% of the hunters stated that hunting inspections should be carried out by the Ministry of Forestry units. 47% of hunters find hunting penalties given to hunters enough. A total of 47% of the individuals engaged in hunting activities in the winter months of the Hunter Associations and who acted to protect the wildlife of the hunter's individuals, to feed on wild animals in the winter months and to leave water in summer were identified. 78% of the participants think that the rural areas under the pressure of urbanization will cause conflict between human and wild animals. 41% of participants argue that people are less likely to interfere in hunting and wildlife environments. 28% stated that the intervention was excessive. 74% of the hunters think that wildlife is damaged because of the increase in the number of people and accordingly the expansion of the habitats. As the most important cause of human and wildlife conflicts; it seems that wild animals have come to the settlement areas to find food and that people have come to want to hunt wild animals. As a result of the surveys conducted, the main problems of participants in hunting; lack of education, a lot of illegal hunting, and insufficient control. They pointed out that the conflict between wildlife and human beings must be kept at a minimum level with protective measures. The most important data that emerged as a result of this questionnaire study made with the local people that the continuity of hunting and wildlife could be possible as a result of the strengthening of the communication between the personnel of the National Parks and Hunting and Wildlife Engineering and the hunters, training of the hunters, deliberate hunting, It has been. Key Words : Giresun, wildlife, hunter profile, hunting, hunter problems, conflict.