Rock mechanics evaluation of Giresun-Şebinkarahisar-Asarcık lead-zinc orebody
- Tez No: 4049
- Danışmanlar: AYDIN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kaya mekaniği, kaya mekaniği değerlendirmesi, kaya kütle sınıflaması, tunelcilik, tünel dizaynı, maden metodu iv, Rock mechanics, rock mechanics evaluation, rock mass classification, tunnelling, tunnel design, mining method iii
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET GÎRESUN-ŞEBÎNKARAHİSAR-ASARCIK KURŞUN-ÇÎNKO CEVHER YATA?ININ KAYA MEKANİ?İ DE?ERLENDİRMESİ CENGİZ, Ekrem Yüksek Lisans Tezi, Maden Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : öğ.Gr. Aydxn BİLGİN Eylül 1988,103 sahife Bu tezde Giresun-Sebinkarahisar-Asarcxk kurşun çinko cevher yatağının kaya mekaniği açısından değerlendirilmesi ya pılmaktadır. Yine, kaya kütle sınıflama sistemlerine dayalı olarak tünel dizayn yöntemleri tartışılmaktadır. Bu sistemler arasın da bir karşılaştırma yapılmaktadır. Bu sistemlerden üç tanesi nin araştırılmasına özel bir itina gösterilmiştir, bunlar Jeo- mekanik kaya kütle sınıflaması, Norveç Jeoteknik Enstitüsü (NGI) tunelcilik niteliği belirteci ve jeomekanik kaya kütle sınıflama sisteminin Laubscher tarafından geliştirilen bir mo difikasyonudur. Detaylı jeolojik veri toplaması ve kaya mekaniği ça lışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu sistemlerin uygulanabilir liği ve sınırlamaları detaylı bir şekilde araştırılmıştır. Stres analizi ve kinematik olarak blok kayma analizi yapılmış tır. Bunlara dayalı olarak bir madencilik yöntemi seçilmiştir. Bu değerlendirmeden çıkarılan karşılaştırma ve sonuçlar sunul muştur. Son olarak ileriki araştırmalar için öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROCK MECHANICS EVALUATION OF GÎRESUN ŞEBİNKARAHİSAR- ASARCIK LEAD- ZINC OREBODY Cengiz, Ekrem M.S. in Mining Eng. Supervisor: Inst. Aydın Bilgin September 1988, 103 pages. In this thesis, a rock mechanics evaluation of Gire sun Şebinkarahisar Asarcık Lead-Zinc orebody is made. In addition, this thesis discusses tunnel desing procedures based on various rock mass classification systems. A comparison is made between the various systems in use. Special attention is paid to three rock mass classification systems, namely Geomechanics Classification, NGI Tunnelling Quality Index and Geomechanics Classification modified by Laubscher. Detailed geological data collection and rock mechanics studies are carried out. Applicability and limitations of the above mentioned systems are investigated in detail. Stress analysis and structural analysis are carried out. Based on these studies a mining method is also chosen. The result and discussion from evaluation are presented. Finally recommenda tion are made for future research.