Optimization of ultraviolet pasteurization conditions of shalgam (şalgam) juice and determination of its shelf life
Şalgam suyunun ultraviyole pastörizasyon koşullarının optimizasyonu ve raf ömrünün belirlenmesi
  1. Tez No: 488101
  2. Yazar: KÜBRA DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH TÖRNÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ultraviyole, fermantasyon, şalgam, raf ömrü, ısıl olmayan gıda muhafaza yöntemleri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Son yıllarda tüm dünyada fermente ve probiyotik sebze suları üretimi, tüketicilerin sağlıklı gıdalara olan talebinin artmasıyla önem kazanmıştır. Ticari şalgam suyuna, raf ömrünü artırabilmek amacıyla fermentasyondan sonra çeşitli koruyucular kullanılmakta ve ısıl işlem uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, şalgam suyunda ısıl işlem ve koruyucu kullanımın dezavantajlarının giderilmesi hedefiyle modern gıda muhafaza yöntemlerinden, ısıl olmayan etki mekanizmalarına sahip ultraviyole teknolojisinin sürekli sistemde şalgam suyunun kalite özelliklerine etkisinin araştırılmasıdır. Bu amaçla fermente şalgam suyu örneklerine 3 farklı akış hızı (1500-2500-3500 ml/dk), 2 farklı sıcaklık (5-25 ˚C) ve 2 farklı ultraviolet şiddeti (5,1-10,1 mW/cm2) kullanılarak 5 işlem koşulu uygulanmıştır. Daha sonra örnekler 5 ay boyunca 4 ˚C de depolama boyunca mikrobiyal, fizikokimyasal, biyoaktif ve duyusal karakteristikleri bakımından analiz edilmiştir. Sonuç olarak, UV uygulanan örnekler ısıl işlem uygulanana göre daha yüksek duyusal skorlar alırken UV uygulaması şalgam suyunun mikrobiyolojik ve biyoaktif özellikleri bakımından ısıl işlemle kıyaslanabilir ve olumlu sonuçlar vermiştir. UV uygulanan örneklerin TMAB sayılarında kontrole göre yaklaşık 3 log daha fazla inaktivasyon gözlenmiştir. Sonuç olarak, UV uygulaması, daha iyi ürün kalite özellikleri vermiş ve şalgam suyu üretiminde kullanılmak üzere konvensiyonel ısıl işlem prosesi yerine alternatif bir ısıl olmayan muhafaza yöntemi olarak onaylanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, production of fermented and probiotic vegetable juices has gained importance in around the world with the increasing demand of consumers for healthier foods. Several preservatives are used and heat treatment is performed to commercial shalgam juice after fermentation in order to increase its shelf life. The purpose of this study was to investigate the effect of continuous system ultraviolet (UV) treatment as an alternative non-thermal food preservation method on quality characteristics of shalgam juice with the aim of eliminating the disadvantages of thermal treatment and preservative use in shalgam juice. For this aim, fermented shalgam juice samples were treated to 5 UV processing conditions comprising from 3 different flow rates (1500-2500-3500 ml / min), 2 different temperatures (5-25 ˚C) and 2 different UV intensities (5.1-10.1 mW / cm2). Then the samples were analyzed for their microbiological, physicochemical, bioactive and sensorial characteristics during storage for 5 months at 4 °C.