Mangan sülfat monohidrat ve borik asitten hidrotermal ve katı hal kombine yöntemi ile susuz mangan borat üretimi ve karakterizasyonu
Anhydrous manganese borate synthesis and characterization using the raw materials of mangan sulfate monohydrate and boric acid by the combine method of liquid-state and solid-state
  1. Tez No: 488212
  2. Yazar: EBRU FIRAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN TUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mangan borat, mangan sülfat monohidrat, borik asit, hidrotermal sentez, katı-hal sentez, XRD, FT-IR, RAMAN, SEM, Manganese borate, manganese sulfate monohydrate, boric acid, hydrothermal synthesis, solid-state synthesis, XRD, FT-IR, RAMAN, SEM
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Eşsiz fizikokimyasal özelliklerinden dolayı bilimsel, endüstriyel ve ticari açıdan önemli kimyasal maddeler olan bor bileşikleri, 500'den fazla kullanım alanına sahiptir. Dünya'da en önemli bor rezervleri Türkiye, ABD, Rusya ve Güney Amerika'da bulunmaktadır. Türkiye'de en önemli bor rezervleri, Batı Anadolu'da, Eskişehir-Kırka, Kütahya-Emet, Bursa-Kestelek ve Balıkesir-Bigadiç bölgelerinde bulunmaktadır. Bor minerallerinin alt gruplarından biri olan mangan boratlar, suda ve organik çözücülerde çözünmeyen, kuru yağ ve verniklerin üretiminde kullanılan kırmızımsı-beyaz renginde tozlardır. MnB407, oda sıcaklığında paramanyetik olup, 210.21 g/mol formül ağırlığına sahiptir. Mangan borat sentezi, genellikle yüksek sıcaklıklarda, yüksek basınçlarda ve uzun reaksiyon sürelerinde gerçekleşmektedir. Elde edilen mangan borat bileşikleri kristal yapıdadır. Bu yüksek lisans tez çalışmasında mangan borat bileşiği, hidrotermal ve katı-hal kombine yöntemiyle sentezlenmiş, hammadde olarak mangan sülfat monohidrat (MnSO4·H2O), borik asit (H3BO3) ve sodyum hidroksit (NaOH) kullanılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda, hidrotermal ve katı-hal kombine yöntemiyle 01-070-2045 XRD pdf kodlu mangan borat bileşiği üretildiği ortaya konmuştur. Hidrotermal ve katı-hal kombine yöntemiyle elde edilen ürünlerin FT-IR, Raman spektroskopisi, SEM analizleri yardımıyla karakterizasyonu yapılmıştır. Ürünlerin karakterizasyonu sonucunda elde edilen spektrumlar benzer yapıdadır
Özet (Çeviri)
Boron and its compounds form an important class of chemical substances of great scientific, industrial and commercial importance, that have more than 500 usage areas due to their unique physicochemical properties. The most important boron reserves of the world are located in Turkey, USA, Russia and South America. The most important boron reserves in Turkey are found in Western Anatolia, Eskisehir-Kirka, Kutahya-Emet, Bursa-Kestelek and Balikesir-Bigadic regions. Manganese borate which is sub–kind of boron, is reddish-white powder used in the production of dry oils and varnishes that is insoluble in water and organic. MnB407 is paramagnetic at room temperature and has a formula weight of 210.21 g/mole. Manganese borate synthesis generally takes place at high temperatures, high pressures and long reaction times. The manganese borate compounds are obtained as crystalline. In this study, the combine of hydrothermal, solid-state reaction of manganese borates were studied using manganese sulfate monohydrate (MnSO4·H2O), sodium hydroxide (NaOH), and boric acid (H3BO3) raw materials. From the experimental studies,“01-070-2045”XRD pdf coded manganese borate is produced with the combine of hydrothermal, solid-state reaction. In both of these methods, characterization analyses, which are FT-IR, Raman and SEM, are applied after the production process. At the end of the characterization stage, similar spectrums are obtained.