Geri Dön

Mikroakışkan sistemlerde enzimatik tepkimeler

Enzymatic reactions in microfluidic systems

  1. Tez No: 488296
  2. Yazar: ŞEREF AKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM YEŞİL ÇELİKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 143

Özet

Bu tez çalışması kapsamında enzimatik hidrolizleri gerçekleştirebilmek için uygun bir mikrosistem ve enzimleri bu mikrosisteme immobilize etmek uygun immobilizasyon tekniği geliştirilmesi amaçlanmıştır. Geliştirilen mikrosistem ve immobilizasyon tekniğinin başarısın değerlendirmek için temsili saponin bileşiklerinin (Ginsenozit Rg1 ve Glizirizik Asit) hidrolizi hedef uygulama olarak seçilmiştir. Bu amaç doğrultusunda tek bir uzun kanaldan oluşan Silikon-cam bir mikroreaktör tasarlanıp, Fotolitografi teknikleri ile üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen tek kanallı mikroreaktöre beta-glukozidaz ve beta-glukuronidaz enzimlerinin immobilizasyonu için Aljinat tabanlı jelleşme metodu optimize edilmiştir. Serbest enzim ve immobilize enzim ile ilgili çalışmalar pNP-Glu ve pNP-Uro substratları ile gerçekleştirilmiştir. Uygun jel formülasyonunu belirlemek için GDL konsantrasyonu, Kitosan oranı gibi farklı parametreler test edilmiş ve bu parametrelere bağlı olarak elde edilen monolitleri enzimatik aktivite performansı ve yapısal karakteristikleri tespit edilmiştir. Parametrelerin enzimatik aktivite üzerine etkisinin yanı sıra jelleşme süresi ve zamana bağlı stabilite çalışmaları yapılmıştır. Aljinat monolitlerin karakterizasyonu amacıyla Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) analizi, Brunauer–Emmett–Teller (BET) yüzey alanı ve Barrette–Joyner–Halenda (BJH) gözenek çapı ve hacmi ve Fourier Dönüşümlü Infrared Spektrofotometre (FTIR) analizleri yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonunda 150 mM GDL konsantrasyonu, 16:1 Aljinat: Kitosan oranı ve β-glukozidaz için 0.8 mg Enzim/ g jel, β-glukuronidaz için 20000 U/ ml enzim konsantrasyonu en uygun formülasyon olarak seçilmiştir. Bu formülasyon için β-glukozidaz ve β-glukuronidaz enzimlerinin serbest formlarına göre rölatif enzimatik aktiviteleri sırasıyla %38.5 ve %59.4 olarak tespit edilmiştir. Mikroreaktörlerde yapılan denemelerde 20 mM pNP-Glu, 2 µl/dakika hızında mikrokanallara beslenmiş ve substratın tamamen dönüştürüldüğü belirlenmiştir. Mikrokanallara immobilize edilen enzimleri akış koşullarında 24 saat aktif kaldığı gözlenmiştir. Temsili seçilen Ginsenozit Rg1 ve Glizirizik Asit farklı hızlarda mikroreaktörlere beslenmiş ve elde edilen örnekler HPLC- ELSD ile analiz edilerek reaksiyon ürünleri tespit edilmiştir. Reaksiyon sonunda Rg1'in enzimatik hidroliz sonunda C-20 pozisyonunda şeker grubunu kaybederek Rh1 bileşiğine dönüştüğü tespit edilmiştir. Konvansiyonel hidroliz sistemleri ile karşılaştırıldığında yüksek verimde dönüşüm elde edilmesi hem enzimatik reaksiyon hem de mikrosistemlerin üstünlüğü olarak değerlendirilebilir.

Özet (Çeviri)

Design of suitable microsystem for enzymatic reaction and development of proper immobilization method are aimed to perform enzymatic hydrolysis in the fabricated microsystems in this study. Ginsenoside Rg1 and Glycyrrhizic Acid were chosen as representative compounds for enzymatic hydrolysis to test the performance of immobilization methods and the microsystems. Silicon-glass microreactor consists of long single channel was designed and fabricated using Photolithography techniques. Alginate based gels were optimized to immobilize β- glucosidase and β-glucuronidase into the microreactor. pNP-Glu and pNP-Uro were used as a substrate for free and immobilized enzymes. Effects of GDL concentration and chitosan ratio were investigated to develop proper immobilization method. Enzymatic activities and structural characteristics of monoliths were determined according to these parameters. Besides, gelation time and stability of produced monolith were investigated. The Alginate monoliths characterized by Brunauer-Emmet-Teller (BET) Specific surface area, Barrett- Joyner-Halenda (BJH) pore diameter, scanning electron microscope (SEM) and Fourier- Transformed Infrared Spectrometer (FTIR) analyzes. As result 150 mM GDL concentration and 16:1 Alginate: Chitosan ratio were found as optimum for immobilization. Enzyme concentrations for β-glucosidase and β-glucuronidase were determined as 0.8 mg enzyme/ g gel and 2500 U/ g gel respectively. Relative activities were calculated %38.5 for β-glucosidase and %59.4 for β-glucuronidase. In the microreactor studies 20 mM pNP-glu was pumped into microchannel at 2 µl/min flow rate and complete conversion of substrate were observed. Moreover the immobilized enzymes retain its activity after 24h. Representative saponin compound were fed into microchannel at different flow rate and reaction product were analysed by HPLC-ELSD. It is shown that hydrolysis of Rg1 was achieved by cleavage of on sugar moieties from C-20 position and resulted with Rh1. High conversion yield and specific hydrolysis can be attributed to advantages of both enzymatic reaction and microsystems.

Benzer Tezler

  1. Mikroakışkan sistemlerde saponin moleküllerinin biyoaktivite destekli enzimatik hidrolizi

    Bioactivity guided enzymatic hydrolysis of saponin molecules in microfluidic systems

    ASLIHAN KAZAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    BiyomühendislikEge Üniversitesi

    Biyomühendislik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÖZLEM YEŞİL ÇELİKTAŞ

  2. Mikroakışkan çiplerde biyomoleküllerin ve hücrelerin difüzyonunun incelenmesi

    Investigation of diffusion of biomolecules and cells in microfluidic chips

    ECE YILDIZ ÖZTÜRK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    BiyomühendislikEge Üniversitesi

    Biyomühendislik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÖZLEM YEŞİL ÇELİKTAŞ

  3. Mikroakışkan kanalda hidrojel içinde tutuklanmış enzim ile model bir saponinin aglikonuna dönüşümü

    Conversion of a model saponine to its aglycone in a microfluidic channel by an enzyme entrapped in hydrogel

    CAHİT MÜDERRİSOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    BiyomühendislikEge Üniversitesi

    Biyomühendislik Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SAYIT SARGIN

  4. Mikroakışkan sistemde sol-jel yöntemi kullanılarak immobilize edilmiş enzim ile model bir saponinin aglikonuna biyokatalizi

    Conversion of a model saponin to agylcone with sol-gel immobilised enzyme in microfluidic system

    DİLAN KARABULUT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    BiyomühendislikEge Üniversitesi

    Biyomühendislik Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÖZLEM YEŞİL ÇELİKTAŞ

  5. Ruscus bitkisi saponin molekülünün mikroakışkan sistemde enzimatik hidrolizi

    Enzymatic hydrolysis of Ruscus saponin in microfluidic system

    RABİA ÖNBAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    BiyomühendislikEge Üniversitesi

    Biyomedikal Teknolojiler Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÖZLEM YEŞİL ÇELİKTAŞ