Arap fetihlerinden Büyük Selçuklu hâkimiyetinin sonuna kadar Tohâristan
Tocharia from Arabian conquests to the end of the Great Seljuk reign
- Tez No: 488554
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL KÜRKÇÜOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Araplar, Gazneliler, Selçuklular, Tohâristan, Türk Tarihi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu tezin amacı, kadim bir ülke Tohâristan'ın Arap fetihlerinden Büyük Selçuklu hâkimiyetinin sonuna kadar geçen süredeki siyasi olayları hakkında detaylı bilgi vermektir. Çalışmada, önemli bir konuma sahip olan Tohâristan coğrafyası, temel eserlerden faydalanılarak ele alınmaya çalışılmıştır. Dönemin ana kaynaklarına başvurularak elde edilen bilgiler konu ile ilgili olan araştırma eserlerinin de yardımıyla kronolojik süreç takip edilerek düzenli bir şekilde aktarılmıştır. Bu dönem içerisinde meydana gelen siyasi olaylar, aynı dönem ile çağdaş olarak yazılmış olan eserlerden alıntılar yaparak önceki dönemler ile benzerliklerini ve farklılıklarını ortaya çıkarmaya çalıştık. Temel amacımız, Türk tarihi için önemli bir bölge olan Tohâristan'ı; siyasi, coğrafi ve sosyo-ekonomik özelliklerini göz önünde tutarak değerlendirmeye çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to provide detailed information about political events of the archaic country Tocharia, during the period from Arabian conquests to the end of the Great Seljuk reign. In the study, it is tried to discuss the Tocharia geography, which has a significant location, by benefiting from the main works. The information gathered through consulting to main sources of that period are conveyed by following the chronological process with the help of the research studies about the subject. We have tried to reveal the similarities and differences between the political events occurring during this period and the previous periods by citing from the works which were written contemporaneously with the same duration. Our main goal is to evaluate Tocharia by taking its political, geographical and socio-economics features into consideration. Key Terms: Arabians, Ghaznavids, Seljuks, Tocharia, Turkish History.