Türk ve Irak Hukuku bakımından kamulaştırmanın karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative investigation of expropriation in terms of Turkish and Iraqi Law
  1. Tez No: 488934
  2. Yazar: INAM SATTOORİ SALMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SONGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamulaştırma, Devletleştirme, Tazminat, Özel mülkiyet, Kamu menfaati, Mülkiyet hakkı, İdari işlem, Expropriation, Nationalization, Credit, Private propriety, Public interest, Freehold, Administrative action
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Toplum ve bireylerin hayatındaki öneminden dolayı kamu yararı için kamulaştırma konusu idare hukukunun en belirgin konularındandır; çünkü bireysel mülkiyete dokunmamak anayasa ve yasaların garanti altına aldığı bir konudur. Ancak müzakerede kamu çıkarının bireysel çıkarlardan daha üstün tutulması nedeniyle hazırlanan yasalarda; bu husus makbul görülmüş ve bireyler tarafından da kabul edilmiştir. Bu yüzden yüksek lisans tezimizde kamu yararına kamulaştırmayı ele almaya karar verdik. Kamu yararı için kamulaştırma bazı sistemlerle benzerlik ve farklılık arz etmektedir. Sözgelimi bu benzerlik ve farklılık müsadere vedevletleştirme hususlarında, yer gaye ve işlem açısından kendini göstermektedir. Ayrıca söz konusu yasa, adil bir tazminat olmadan kamu menfaati için mülkiyetten çıkarmama koşuluna bağlıdır. Mülkiyetten çıkarma konusunda izlenmesi gereken birtakım işlemler vardır. Bununla birlikte kamu menfaati için özel mülkiyetten çıkarma kararının bazı etkileri de vardır. Tezimizde Irak ve Türk hukukunda kamulaştırma konusu incelenmiştir. Amacımıza ulaştıysak ne mutlu bize.
Özet (Çeviri)
Because of the importance of society and the lives of individuals, the issue of private property for public interest is the most obvious issue of administrative law. Because not touching individual property is a matter that the constitution and laws guarantee. However, in the case of the negotiations, because the public interest was kept superior to the individual interests, this was accepted and accepted by the individual. So we decided to deal with this issue in our graduate thesis. Ownership for public interest has similarities and differences with some systems. This similarity and difference is manifested in terms of place, purpose and transaction in the confiscation and separation systems. Moreover, the law is subject to the condition of not depreciating property for public interest without fair compensation. There are actions that need to be followed in order to remove from property. However, there are also effects on the decision to remove private property for public interest. In this thesis, we examined this subject in Iraq and Turkish law. We are happy if we have reached our goal.