Malcolm X's attempt to internationalize the civil rights movement during the period between march 1964 and february 1965
Malcolm X'in mart 1964 ve şubat 1965 arası dönemde Sivil Haklar Hareketini uluslararasılaştırma çabası
  1. Tez No: 489108
  2. Yazar: OĞUZ KAAN ÇETİNDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENNETH WEİSBRODE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Malcolm X, Mart 1964, Sivil Haklar Hareketi, Şubat 1965, Malcolm X, March 1964, the Civil Rights Movement, the United States, February 1965
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Mart 1964'te, Malcolm X İslam Milleti'nden ayrıldı ve mücadelesini 1965 Şubatı'nda gerçekleşen suikastına kadar sivil haklar hareketinin en önde gelen liderlerinden biri olarak sürdürdü. Bu tez Malcolm X ve onun ölümünden bir yıl önce sivil haklar hareketini içselleştirme çabalarını ve İslam Milleti'nden kopuşunu takip eden bir yılı, yani 1964 Martı ve 1965 Şubatı arasındaki zamanı kapsayan süreci ele almıştır. Malcolm X'in sivil haklar hareketi ile bağlantısı onun yönelimini Amerika Birleşik Devletleri'nin sınırlarını aşıp, hareketin küresel ölçekte bir yere aktarılmasını dilediği gibi, küresel bir bağlama yerleştirmiştir.Hareketi uluslararasılaştırma çabası, halihazırda var olan sivil haklar hareketine katılıp İslam Milleti'nden ayrılmasına müteakip ivme kazanmıştır. Bu tez, Malcolm X'in kendi yaşamı sırasında Amerika sınırlarını aşıp dünya vatandaşlarını içeren bir harekete dönüştürmek istediği sivil haklar hareketini küresel bağlamda yayma çabalarını irdeleme ve tahlil amacı gütmektedir.
Özet (Çeviri)
In March 1964, Malcolm X split off from the Nation of Islam and continued his struggle as one of the foremost civil rights leaders until his assassination in February 1965. This thesis will examine Malcolm X and his attempt to internationalize the civil rights movement in the year before his death, and after his disengagement with the NOI, between March 1964 and February 1965. Malcolm X's engagement with the civil rights movements expanded its orientation beyond the borders of the United States and placed it in a global context, where he argued that the movement must be transferred to the global stage. This attempt at globalizing the movement gained momentum after his departure from the NOI, once he engaged directly in the larger civil rights movement ongoing at the time. The thesis will examine and analyze Malcolm X's attempt to internationally extend the civil rights movement in the last year of his life, transforming it into one that included citizens of the world, rather than one confined to the borders of the US.