0-5 yaş arası akut gastroenteritli çocuklarda rotavirus ve adenovirus sıklığı
Rotavirus and adenovirus frequency among 0-5 years old children with acute gastroenteritis
  1. Tez No: 489792
  2. Yazar: ARİF KIZILIRMAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Adenovirus, Çocuk, Gastroenterit, Rotavirus, Yaş grupları, Adenovirus, Age groups, Child, Gastroenteritis, Rotavirus
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Çoğunlukla kontamine gıda ve suların tüketilmesiyle vücuda alınan bakteri, virus veya parazitlerin neden olduğu akut gastroenteritler (AGE) özellikle çocuklar için tehlike oluşturabilmektedir. Bu çalışmada 0-5 yaş arası AGE'li çocuklarda adenovirus ve rotavirus sıklığının cinsiyete, yaşa ve mevsimlere göre dağılımının saptanması amaçlanmıştır. Bir yıl süreyle mikrobiyoloji laboratuvarına AGE'li çocuklardan gönderilen 1080 gaita örneği Rotavirus Adenovirus antijen kiti ile çalışılmıştır. Bu örneklerden 173 (% 16)'ünde rotavirus, 65 (% 6)'inde ise adenovirus pozitifliği saptanmıştır. Kız ve erkekler arasında pozitiflik oranlarının benzer olduğu görülmüştür. Yaş gruplarından 7-12 ay, 13-24 ay, 37-48 ay, 49-60 ay dönemindeki hastalarda rotavirus sıklığının diğer yaş gruplarından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Adenovirus sıklığının ise tüm yaş gruplarında benzer olduğu saptanmıştır. Yine rotavirusun kış ve ilkbaharda daha sık görüldüğü, adenovirusun ise yaz mevsiminde diğer mevsimlerden daha az oranda görüldüğü tespit edilmiştir. Sonuç olarak her iki virusun da cinsiyet farkı olmaksızın çocukları enfekte edebildiği görülmüştür. Adenovirus yaz aylarında daha az görülürken, rotavirusun özellikle ilkbahar ve kış aylarında daha yüksek oranlarda saptanabildiği ve AGE'li çocuklarda özellikle bu mevsimlerde akla gelmesi gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Acute gastroenteritis caused by bacteria viruses or parasites (AGA) mostly get into the body through contaminated food and water consumed that can be dangerous especially for children. In this study, we were determined to distribution frequency of adenovirus and rotavirus among 0-5 years old children with AGA according to gender, age and the seasons. 1080 stool samples that sent to microbiology laboratory from children with AGA were studied by Adenovirus Rotavirus antigen kit in one year. 173 of these samples (16 %) were found positivity for rotavirus while 65 samples (6 %) were found positivity for adenovirus. Positivity rates was found to be similar between boys and girls. Rotavirus incidence of age group of 7-12 months, 13-24 months, 37-48 months, 49-60 months were found to be higher than other age group. The frequency of adenovirus was found to be similar in all age groups. Rotavirus was more common in winter and spring. Adenovirus was seen less frequently in summer than other seasons. As a result, we observed both viruses can infect to children without gender difference. Adenovirus is seen less in summer while rotavirus can be detected especially in spring and winter. And thought to be especially in this seasons in children with AGA.