Konut sitelerinde yöneticilerin iş sağlığı ve güvenliği bakımından aldıkları önlemler ve bilgi düzeylerinin irdelenmesi
Examination of precautions taken by site manager in housing estates and their knowledge levels with regard to business health and safety
- Tez No: 489967
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER YONAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (6331 sayılı), Konut Site Yöneticileri, Occupational health and safety (6331 numbered), housing estate's administrators
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de özellikle son yıllarda önemi gittikçe artan konut sitelerinin yönetimsel açıdan iş sağlığı ve güvenliği alanında bilgi düzeyleri araştırılmıştır. Anket soruları hazırlanırken detaya girmeden yüzeysel bilgi içeren konulardan tercih edilmiş olmasına rağmen, konut site yöneticileri ile yapılan bu anket çalışmasında önemli ölçüdeki eksiklikler olduğu görülmüştür. İş sağlığı ve güvenliği kanunu (6331 sayılı kanun) işveren veya vekillerinin birinci derecede sorumlu olduğunu belirtmiş olup alınacak bütün tedbirlerden işveren veya vekillerini sorumlu tutmuştur. Bu bakımdan konut site yöneticilerinin bilgi düzeyleri çok önemli olmaktadır. Ekonomik açıdan zengin sitelerde profesyonel yöneticilerin bulunması iş sağlığı ve güvenliği kurallarına daha fazla uyulduğunu göstermektedir. Çok fazla fonksiyonu bulunan konut sitelerinde tehlike ve riskler gittikçe artmaktadır. Yöneticilerin iş sağlığı ve güvenliği açısından bilgilerinin yetersizliği, çalışanların ve site sakinlerinin etkileneceği olaylar karşısında önlem almada yetersiz kalındığı, profesyonel olarak yöneticilik yapanların haricindeki yöneticilerin bilgi seviyelerinin oldukça az olduğu görülmek ile birlikte Profesyonel yöneticilerin de iş sağlığı ve güvenliği konularında çok fazla bilgiye sahip olmadıkları gözlemlenmektedir. Sorulan bazı sorularda yöneticilerin bilgisi olmasa dahi kendilerini sorumlu duruma düşürmemek için olması gereken cevapları verme eğilimde oldukları gözlemlenmiştir. Yapılan anket sonuçlarına göre eksiklikler tespit edilebilmektedir. Yapılan bu çalışmada çeşitli kanunlar ile yapılması gereken hususlar tespit edilip, eksik ve yanlış yapılanların tespiti amaçlanmıştır. Konut site yöneticilerinin yönetim ile alakalı algı düzeylerini arttırmak site içerisinde mevcut olan sistemlerin bakım, onarım, kullanımı, periyodik kontroller gibi faaliyetlerinde kılavuz olma özelliği taşıması istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hereby, there is a researchment that is evaluating the knowledge level of occupational health and safety in the field of have been made about aspect of housing estate administration which is important progressively increasing in Turkey. An Important amout lack of the knowledge were detected in housing estate questionnaire. The questions were selected in superficial subjects which include host any details. The Employer and deputies are indicated first degree responsible by occupational health and safety law (6331 numbered law) and seen the employer or deputies as responsible about must be taken of all precautions. Therefore house estate's administrators knowledge level are very important. Risk and dangers are increasing for house estates which has got many functions. Administrators knowledge level was found insufficient after having been asked the questions. Except some administrators who doing as professional administrator, the administrators knowledge level have been seen too insufficient to take precautions when there is an incident which can badly effect employes and residents. In some questions it has been observed administrators inclined to giving true answers as it should be to avoid get into a scrape. The Questionnaire may not give healty results which is done. Probably, given answers are not compatible to the present stuation. Aim of this research is detected case which is must be done by various law and make firm to the absents and falses. From this research is requested to increasing to house estate administrators perception and be guide to existing systems which are maintenancing, repairing, using, periodic controlling.