Haliç Holosen polenleri
Polynomorphs from Holocene Golden Horn sediments
  1. Tez No: 490129
  2. Yazar: HATİCE KUTLUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ EROL, PROF. DR. BURHAN AYTUĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Botanik, Coğrafya, Jeoloji Mühendisliği, Botany, Geography, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Palinoloji, Kuvaterner, İstanbul
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 396
Özet
Bu çalışmanın ilk iki bölümü Kuvaterner'in genel özellikleri ve Türkiye ve çevresinde uygulanan bazı yöntemleri içerir. Kuvaterner'in alt bölümlere ayrılmasında iklimsel salınımlar temel neden olduğundan iklim değişimlerinin nedenleri ve bu değişimlerin Türkiye'de denizel tortullar ve karasal alanlarda bıraktığı izler özetlenmiştir. İkinci bölümde İstanbul Haliç tortullarında bulunan palinomorflar incelenerek palinolojnin iklim değişimlerine katkısı araştırılmıştır. Tortullarda bulunan palinomorflar, atmosferde bulunan polenler ve yöre bitki örtüsü ile karşılaştırılarak bitki örtüsünün zaman içinde gösterdiği değişimler incelenmiştir. Palinolojik bulgularla saptanan iklimsel değişimin Türkiye ve dünyadaki genel iklimsel değişimle uyumlu olduğu bulunmuştur. Yörede atmosferde yapılan polen analizleri ile ilgili sonuçlar ise Ek 1, 2, ve 3'de toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The first two chapters of the study deals with general features of the Quaternary period and summarizes some methods applied in and around Turkey. Causes of climatic changes and their traces in marine sediments and terrestrial sites in Turkey were summarized since climatic changes play primary role in the division of the Quaternary. Palynomorphs recovered from the sediments of İstanbul Golden Horn estuary were studied and the contribution of palynology to climate changes was investigated in the second part. Changes in vegetation succession in time were investigated by comparing pollen found in the atmosphere and in the surrounding vegetation. Climatic changes deduced from palynological studies were found to be consistent with the general trend in climate in Turkey and in the world. The results of atmospheric pollen analyzes in the region are summarized in Appendices 1, 2, and 3.