Fotovoltaik sistemler ve R ile veri analizi
Photovoltaic systems and data analysis with R
  1. Tez No: 490217
  2. Yazar: EMRAH İDMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Işınım, Sıcaklık, Nem, On-Grid, Of-Grid, R Programlama, Radiation, Temperature, Humidity, On grid, Off grid, R Programming
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez çalışmasında, yenilenebilir enerji sistemlerinden özellikle fotovoltaik sistemleri ve fotovoltaik sistemlerle ilgili performans analizlerinin R programlama ile irdelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 64 KW lık bir gerçek güneş santrali verileri göz önüne alınarak R programlama ile analizler yapılmıştır. Tez çalışmasının birinci bölümünde, fotovoltaik ile ilgili temel kavram ve kurallar ele alınmıştır. Tezin ikinci bölümünde ise, R Programlama ile yapılan analizlere yer verildi. Sonuç, şebekeye bağlı sistem ölçümlerinde, dünya ile güneş arasındaki mesafenin değiştiği günlerde ve gün dönümlerinde ışınımın sıcaklığa bağlı olarak değişmesi sonucunda gücün değiştiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to investigate the performance analysis of renewable energy systems, especially photovoltaic systems by R programming language. For this purpose, analyzes has done by R programming language considering 64 KW real solar power plant data. In the first part of the thesis, basic concepts and rules related to photovoltaics are discussed. In the second part of the thesis, analyzes done by R programming language are given. As a result, it has been observed that in the grid circuit system measurements, with the change in radiation depending on the temperature on special days such as solstices, equinoxes the electrical power also changes.