Spectroscopic investigations on DNA ve BSA binding ability of a new platinum (II) complex containing 5,6-di(pyridin-2-yl)-2,3 dihydropyrazine ligand
5,6-di(pyridin-2-yl)-2,3-dihydropyrazine ligand içeren yeni platin(II) kompleksinin DNA ve BSA'ya bağlanma bağlanma kabiliyetinin spektroskopik olarak incelenmesi
- Tez No: 490385
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENİZ ÖZALP YAMAN, DOÇ. FİLİZ KORKMAZ ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Antitumor drugs, platinum complexes, nitrogen donor ligands, DNA binding ability, BSA binding ability
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Cisplatin kemoterapi tedavisinin yan etkilerinin azaltılması için daha etkin ve daha düşük toksisite değerlerine sahip yeni platin kompleksleri tasarlayarak sentezlerini gerçekleştirmek bu alanda çalışan araştırmacıların ana amacıdır. Bu gaye ile, çalışmamızda cisplatinin yapısal bir benzeri olarak 2,3-bis(2-pyridil)-5,6-dihidropyrazin içeren yeni bir platin kompleksi (PtLCl2) modellenmiş, sentezlenmiş ve yapısal analizleri çeşitli spektroskopik yöntemler kullanılarak tamamlanmıştır. Kompleksin DNA'ya bağlanma tipini belirleyebilmek için UV tirasyon, florometrik titrasyon, termal bozunma ve vizikometri deneyleri fizyolojik artamda yaılmıştır. Termodinamik parametreler yine UV titrasyon deneylerinin farklı sıcaklıklarda yinelenmesi ile elde edilmiştir. Deneyler sonucunda, PtLCl2'nin DNA'nın boşluklarına tutunduğuya da elektrostatik bir etkileşim yaptığı bulunmuştur. PtLCl2'nin BSA ile etkileşimi DNA bağlanma deneylerinde kullanılan yöntemlerle benzer teknikler kullanılarak belirlenmiştir. Sonuçlar kompleksin BSA'ya proteinin hidrofobik bölgesinden bağlanarak hidrofilitesini artırdığını açıkça göstermiştir. Ptotein- kompleks etkileşim alanının belirlenmesi için yapılan ayrıntılı FTIR spektroskopisi analizleri de PtLCl2'nin etkisiyle proteinin hidrofilitesini arttığını doğrular sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
Designing and synthesis of more effective and less toxic platinum complexes are one of the main aims of the researchers to overcome the side effects of the cisplatinum chemotherapy. For this purpose, a new platinum(II) complex containing 2,3-bis(2-pyridyl)-5,6-dihydropyrazine (PtLCl2) was modelled to mimic the cisplatinum structure , then synthesized and identified by several spectroscopic techniques to assess its DNA and BSA binding ability in this work. In order to elucidate the type of association of the complex to calf thymus DNA, UV titration, fluorometric titration, thermal decomposition and viscometry experiments were conducted under physiological conditions. Thermodynamic parameters were also determined from the UV titrations which are iterated at different temperatures. It is found that PtLCl2 interacts with DNA through groove binding or electrostatically. Binding ability of PtLCl2 to BSA (Bovine Serum Albumin) was also tested with the similar techniques that were used formerly in the DNA association studies. The results clearly indicated that the complex interacted with the hydrophobic region of the protein electrostatically leading an increase in hydrophilicity of the protein. The IR analysis made specifically for identifying the binding side of the complex to BSA were also confirmed increasing in the hydrophilicity of the protein with the effect of PtLCl2.