Açık hücreli köpük metallerin darbe sönümleme özelliklerinin karakterize edilmesi
Characterization of impact damping properties of open cell foam metals
  1. Tez No: 490415
  2. Yazar: AYKUT RECEP GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AGAH AYGAHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Açık hücreli köpük metal, Alüminyum köpük metal, Darbe sönümleme özelliği, Düşük hızlı darbe testi, Vakum altında döküm, Yaşlandırma, Open celled foam metals, Aluminium foam metals, Impact absorption, Low-velocity impact test, Vacuum casting, Aging
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
AÇIK HÜCRELİ KÖPÜK METALLERİN DARBE SÖNÜMLEME ÖZELLİKLERİNİN KARAKTERİZE EDİLMESİ Aykut Recep GÜLEÇ Makine Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2018 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Agah AYGAHOĞLU ÖZET Bu çalışmada açık hücreli köpük metallerin darbe davranışları ve darbe sönümleme özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla üretilen köpük metal numuneler üzerinde düşük hızlı darbe testleri ve basma deneyleri gerçekleştirilmiştir. Darbe testleri için yüksekten ağırlık düşürme yönteminin kullanıldığı darbe test cihazı kullanılmıştır. Açık hücreli köpük metal üretimi için vakum yardımı ile boşluk tutucu malzeme üzerine döküm yöntemi kullanılmıştır. Matris malzeme Al7075 alüminyum alaşımıdır. Boşluk tutucu olarak kaya tuzu kullanılmıştır. Üzerinde darbe testleri ve basma deneyleri gerçekleştirilen numuneler 0,40, 0,44 ve 0,48 göreceli yoğunluklara sahiptir. Ayrıca numuneler üzerinde 1 saat, 1,5 saat ve 2 saat yaşlandırma süreleri ile çökelme sertleştirmesi işlemi yapılmıştır. Numunelere uygulanan testler sonucunda yoğunluğun ve çökelme sertleştirmesi işleminin darbe sönümleme özelliklerine etkileri incelenmiştir. Darbe testleri sonucunda yaşlandırma süresinin darbe sönümleme özelliklerine belirgin bir etkisi olmadığı görülmüştür. Yoğunluğun artması ile darbe sönümleme oranının azaldığı tespit edilmiştir. Yoğunluk ve yaşlandırma süresi arttıkça maksimum temas kuvvetinin (darbe kuvveti) arttığı belirlenmiştir. Basma deneyleri sonucunda yoğunluk ve yaşlandırma süresi arttıkça köpük metallerin basma eğrilerinde gözlenen plato bölgesinin genellikle daraldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
CHARACTERIZATION OF IMPACT DAMPING PROPERTIES OF OPEN CELL FOAM METALS Aykut Recep GÜLEÇ Mechanical Engineering, MSc. Thesis, 2018 Supervisor: Asst. Prof. Dr. Agah AYGAHOĞLU SUMMARY In this study, impact behaviors and impact damping properties of open cell foam metals were investigated. For this purpose, low-velocity impact tests and compression tests have been carried out on foam metal specimens produced. The impact tester using the high weight drop method was used for the impact tests Vacuum assisted casting method is used for cavity-holding material for open cell metal production. The matrix material is Al7075 aluminum alloy. Rock salt is used as a cavity holder. The samples subjected to impact tests and compression tests have relative density of 0,40, 0,44 and 0,48. The samples were also subjected to precipitation hardening with aging times of 1 hour, 1.5 hours and 2 hours. The effects of density and precipitation hardening processes on the impact damping properties were examined as a result of the tests applied to the samples. As a result of the impact tests, it was observed that the aging period was not a significant influence on the impact damping properties It has been found that the impact damping ratio decreases with the increase in density. It has been determined that the maximum contact force (impact force) increases as the density and the aging time increase. As a result of the compression tests, it was determined that the plateau area observed in the compression curves of the foam metals generally decreased as the density and the aging time increased.