Lise öğrencilerinin internet kullanım bozukluğu, sosyal kaygı ve benlik saygısı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between internet use di̇sorder, social anxiety and self-esteem levels for high school students
- Tez No: 490847
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE TOLUN ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet, İnternet Kullanım Bozukluğu, Benlik Saygısı, Sosyal Kaygı, Internet, Internet Use Disorder, Self-Esteem, Social Anxiety
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı lise öğrencilerinde internet kullanım bozukluğu düzeyinin incelenmesi, sosyal kaygı ve benlik saygısı düzeylerinin internet kullanım bozukluğu düzeyi ile ilişkisinin incelenmesidir. Ek olarak, araştırmada lise öğrencilerinin cinsiyet, yaş, kaçıncı sınıfta okudukları, diploma notları gibi değişkenlerin internet kullanım bozukluğu, sosyal kaygı ve benlik saygısı düzeyleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evreni Düzce il merkezin de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir lisede 10. 11. ve 12. Sınıfta öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; erkeklerin internet bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puanların kızların internet bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puanlara oranla daha yüksek olduğu, öğrencilerin yaşları arttıkça öğrencilerin internet bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puanlarda düşmekte olduğu, öğrencilerin okul ortalamaları arttıkça öğrencilerin internet bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puanlarda düşmekte olduğu gibi sonuçlara ulaşılmıştır. Öğrencilerin internet bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puanlar arttıkça öğrencilerin sosyal kaygı ölçeğinden aldıkları puanlarda artmakta olduğu, öğrencilerin internet bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puanlar arttıkça öğrencilerin benlik saygısı ölçeğinden aldıkları puanlarda düşmekte olduğu ve öğrencilerin sosyal kaygı ölçeğinden aldıkları puanlar arttıkça öğrencilerin benlik saygısı ölçeğinden aldıkları puanlarda düşmekte olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonunda yer alan tartışma bölümünde bulgulara dayalı olarak araştırmacılara ve alanda çalışan psikolojik danışmanlara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study's aim is to examine the relationship between internet use disorder, social anxiety and self-esteem levels for high school students. Besides, the effects of variables such as individuals' sex, age, grade and diploma grade on internet use disorder, social anxiety and self-esteem levels are examined. The population of the study is 10., 11., and 12. grade high school students who are studying in Düzce. When the socio-demographic characteristics analyzed, it is found out that men have higher scores than women from internet addiction scale, as students' age increase, their scores on internet addiction scale decrease, as students' scores increase, their scores on the same scale decrease. Besides, as students' scores on internet addiction scale increase, their scores on social anxiety scale increase but scores on self-esteem scale decrease, as students' scores on social anxiety scale increase, their scores on selfesteem scale decrease. In the discussion section, at the end of the research, suggestions for researchers, psychological consultants working on this field had been proposed.