İlişkisel –bireyci – toplulukçu benlik kurguları ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkinin incelenmesi
An analyze of the relation between relational- individual - collective - self construal and psychological resilience
  1. Tez No: 490846
  2. Yazar: SENA KÜBRA ÇATALOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM NARTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İlişkisellik, Bireycilik, Toplulukçuluk, Psikolojik Dayanıklılık, Relatedness, Invidualism, Collectivism, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmamızda yetişkinlerin ilişkisel - bireyci – toplulukçu benlik kurguları ile psikolojik dayanıklılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma örneklemini 25-40 yaş aralığındaki, 99 kadın ve 99 erkek toplam 198 yetişkin oluşturmaktadır. Katılımcılar İstanbul Avrupa yakasında ikamet eden gönüllülerdir. İlişkisel -Bireyci – Toplulukçu benlik kurguları ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkiyi incelemek için bu araştırmada iki adet ölçek kullanılmıştır. Benlik Kurgularını ölçmek için Kashima ve Hardie (2000) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması ile geçerlilik ve güvenirlik çalışması Ercan (2011) tarafından yapılan İlişkisel – Bireyci - Toplulukçu Benlik Ölçeği; Psikolojik Dayanıklılık ölçümü için ise Friborg ve arkadaşları'nın (2003) geliştirdiği, geçerlilik ve güvenirlik çalışması ile Türkçe uyarlamasını Basım ve Çetin'in (2011) yaptığı Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların sosyodemografik özelliklerini belirlemek için ise Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 15.0 paket programı kullanılmıştır. Bireycilik ile psikolojik dayanıklılık toplam puanı ve kendilik algısı, sosyal kaynaklar alt boyutları; ilişkisellik ile psikolojik dayanıklılık toplam puanı ve aile uyumu, sosyal kaynaklar alt boyutları; toplulukçuluk ile psikolojik dayanıklılık toplam puanı ve aile uyumu, sosyal kaynaklar alt boyutları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
In our study, it is aimed to investigate the relationship between the relational- invidual – collectivist self-construal and psychological resilience of adults. The research sample constitutes a total of 198 adults in the 25-40 age range, 99 female and 99 males. Participants are volunteers residing on the European side of Istanbul. Two scales have been used in this study to investigate the relationship between relational - individualist - collective self - construal and psychological resilience. Relational - Individualist - Collectivism Self Scale which was developed by Kashima and adapted to Turkish by Ercan (2011) who has conducted its Relational - Individualist - Collectivism Self Scale tests and for the Psychological Endurance measurement test, Psychological Endurance scale for adults that is developed by Friborg and his friends and adopted to Turkish and reliability and validity work conducted by Basım and Çetin (2011) were used in this study.The Personal Information Form was used to determine the sociodemographic characteristics of the participants. The SPSS 15.0 package program was used for analysis of the data. There is meaningful relationship in the negative direction between Invidualism with total score of psychological resilience and self- perception, social resources sub dimension; relatedness with total score of psychological resilience and family cohesion, social resources sub-dimensions, collectivism with total score of psychological resilience and family cohesion, social resources sub dimensions.