Engineering geology of the state highway slopes between Bağarasi-Foça (Izmir)
Bağarasi-Foça (Izmir) arasindaki karayolu şevlerinin mühendislik jeolojisi
- Tez No: 491060
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM KINCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Malzeme Özellikleri, Tüf, Şev stabilite, Phase2, XRF, Material properties, Volcanic tuff, Slope stability, Phase2, XRD
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bağarası – Foça (İzmir) devlet karayolu boyunca şev yenilmeleri sıkça meydana gelmektedir. Çalışma alanındaki baskın jeolojik formasyon volkanik tüflerdir. Volkanik tüfler düşük dirençli kayaçlardır (zayıf kayaçlar) ve kolaylıkla ayrışıp, bozunabilirler. Saha araştırmaları, laboratuvar çalışmaları ve yazılım analiz verilerinin kullanıldığı devlet karayolu şevlerinin stabilite analizini içeren detaylı bir jeoteknik analiz yapılmıştır. Saha araştırmaları, jeolojik haritalama, hat etüdleri ve örnek alımını içermektedir. Laboratuvar çalışmaları sahadan temin edilmiş olan oldukça ayrışmış, orta derecede ayrışmış ve az ayrışmış örnekler üzerinde yapılmıştır. Petrografik analiz, tüm kayaç jeokimyasal analizi, X-ışını difraktometre çalışmasını, porozite ve birim hacim ağırlık testleri, P-dalga hızı testleri, tek eksenli basınç ve üç eksenli basınç testleri, nokta yükleme ve suda dağılmaya karşı direnç testleri, Brazilian indirekt çekme dayanımı ve direkt makaslama dayanımı testlerini kapsayan laboratuvar çalışmaları yapılmıştır. Kayaçlar petrografik ve jeokimyasal çalışmalara dayanarak; andezitik litik ve vitrik tüf ve riyolitik litik ve vitrik tüf olarak sınıflandırılmıştır. Süreksizlik dolgu malzemelerinden yapılmış olan XRD analizlerinde, şişebilen bir kil türü olan simektit tanımlanmıştır. Tüfler; tek eksenli basınç test sonuçlarına göre“Çok düşük-düşük dirençli”, P-dalga hızı testlerine göre“düşük-orta dirençli”kayaçlar olarak sınıflandırılmıştır. Dips yazılımı kullanılarak yapılmış olan kinematik analizlere göre, devlet karayolu şevlerinde düzlemsel kayma, kama tipi kayma ve devrilme türü yenilme potansiyeli olduğu belirlenmiştir. Şevlerin stabilitesi Phase2 yazılımı (Gerilim azaltma faktörü analizi) kullanılarak, statik koşullarda (suya doygun ve kuru koşullar), 0.1 g ve 0.2 g sismik ivme verilerek analiz edilmiştir. SRF analiz sonuçları; bazı şev kesimlerinin yüksek yenilme riski varken, diğerlerinde ise düşük yenilme riski olduğunu göstermiştir. Düşük yenilme riskine sahip şevlerde, boşluk suyu basıncı ve sismik koşullarda artış meydana geldiğinde yenilme oluşabileceği yine SRF analizleriyle belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Slope failures frequently occur along the Bağarasi-Foça (Izmir) State Highway. The major rock formation in the study area is volcanic tuffs. Volcanic tuffs are weak rocks, and easily undergo weathering and slaking. A detailed geotechnical analysis including slope stability analysis of the state highway slopes was conducted using field works, laboratory works and software analyses. Field works conducted include geological mapping, scanline mapping and sample collection. Laboratory tests were conducted on highly, moderately and slightly weathered samples obtained from the field. Laboratory studies conducted include petrographic analysis, whole rock geochemical analysis, X-Ray Diffractometer (XRD) studies, porosity and unit weight tests, P-wave velocity (Vp) tests, uniaxial compressive strength (UCS) and triaxial compression tests, point load and slake durability index tests, Brazilian tests and direct shear strength tests. The rocks were classified as andesitic vitric and lithic tuffs and rhyolitic vitric and lithic tuffs based on the petrographic and geochemical studies. The main mineral identified from XRD analyses conducted on discontinuity infill material was smectite, an expansive clay mineral. The tuffs were classified as 'Very low-Low strength' based on the UCS tests and as 'Low-Moderate strength' based on sonic wave tests. Kinematic analysis conducted using Dips software indicate that the highway slopes have potentials of planar, wedge and toppling failures. The stability of the slopes were analysed using Phase2 software (Strength Reduction Factor-SRF analysis) under non-seismic conditions (water saturated and dry conditions) and under seismic conditions of 0.1g and 0.2g. Results of the SRF analyses indicate that some slope panels of the highway have a high risk of failure while the others with lower failure risks could fail under increased pore water pressure or seismic conditions.