Çandarlı–Dikili (İzmir) yol güzergahındaki şevlerin mühendislik jeolojisi
Engineering geology of the slopes along the Candarli-Dikili (Izmir) route
- Tez No: 373957
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. CEM KINCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çandarlı - Dikili, andezit, ayrışma, deformasyon, şev stabilitesi, Çandarlı – Dikili, andesite, weathering, deformation, slope stability
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma, Çandarlı – Dikili (İzmir) arasındaki yol güzergahında, farklı ayrışma dereceleri gösteren andezitlerde açılan şevlerin mühendislik jeolojisi ve kaya şev stabilitesinin değerlendirmesini kapsamaktadır. Arazi gözlemleri sonucunda kayması muhtemel yol şevleri belirlenmiş ve bu şevleri oluşturan andezitlerden blok örnekler alınmıştır. Alınan örnekler üzerinde, kayaçların mühendislik özelliklerini belirlemek amacıyla laboratuvar deneyleri yapılmıştır. Deneyler sonucunda andezit ve riyodasitlerin fiziko-mekanik özellikleri saptanmıştır. Farklı ayrışma derecesine sahip andezitlerin minerolojik incelemeleri yapılarak gözlenen minerallerin ayrışmaya göre farklılıkları tespit edilmiştir. Kimyasal analizler yapılarak ana element oksitlerinin yüzde olarak miktarları belirlenmiştir. Lazer tarayıcı cihazla yerinde ölçümler yapılarak farklı mevsimsel dönemlerde şevlerde meydana gelen deformasyon miktarları ölçülmüş ve FaceModel ve Mapinfo (v. 8.0) programları yardımıyla modellenmiştir. Şev stabilite analizlerinde Phase2 (v.8.0) bilgisayar programı kullanılarak şevlere ait belirlenen kayaç özelliklerine bağlı olarak şevlerin kayma potansiyelleri değerlendirilmiştir. Stabilite çalışmaları sırasında farklı sismik ivme değerleri göz önünde bulundurularak (0,1 g, 0,15 g ve 0,2 g) şevlerin duraylılık koşulları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, assessment of engineering geology and stability of road cuts along the Çandarlı-Dikili (Izmir) state highway route in andesites with different weathering grades were comprised. With the help of the field observations and rock slopes that susceptible to slide were determined and andesite block samples were taken from the slopes. In order to determine the engineering behavior of the rocks, laboratory experiments were conducted. Physical, mechanical and strength parameters of andesites and rhyodacites were obtained. Mineralogical studies were conducted on thin section for andesites with different weathering grades and differences between minerals in different weathering grades were determined. Major element ratios of andesites and rhyodacites were determined via chemical analyses. Deformations which were occured in different seasons were measured using laser scanner device with the help of the FaceModel and Mapinfo (v. 8.0) softwares. Sliding potentials of rock slopes were conducted to determine the stability conditions using the properties of laboratory tested rocks with the help of Phase2 (v.8.0) software. Stability conditions of andesite rock slopes were obtained considering various seismic coefficients values (0,1 g, 0, 15 g and 0,2 g).