Kur'ân'da sır kavramı
The concept of Sırr in the Qur'an
- Tez No: 491233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL KİRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, tefsir, sır, gayb, şahadet, Qur'an, tafser, sır, gayb, shadah
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma; bir giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın önemi, amacı, yöntemi ve kaynakları kısa olarak anlatılmıştır. Birinci bölümde sır kelimesinin sözlük ve ıstılâhî anlamları, başta lügat kitapları olmak üzere, Kur'ânî kavramları açıklayan diğer eserlerden istifade edilerek izah edilmiş-tir. Daha sonra sır kavramının Kur'ânî tahlili ve bu kavrama yakın ve zıt anlam ifade eden lafızlar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde sır kavramı ve sır kavramına yakın ve zıt anlam içeren kelimelerin içinde bulunduğu ayetler tesbit edilerek, konularına göre tasnif edilmiş ve bu âyetler çeşitli tefsir kitaplarından yararlanılarak açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise sır kavramının başta hadis olmak üzere, fıkıh, kelâm ve ta-savvuf ilimlerindeki yeri kısaca açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study consists of three sections. In the introduction, the importance, aim, method and sources of the study is briefly explained. In the first section, the meaning of sır is explained in terms of lexical and term meaning by using different books which explain the Kuranic terms. Then the Kuranic analysis of the term of“sır”is made and some information about the terms which is closed to sır is given. In the second part, some terms which has close meanings to sır and has opposite meanings is explained with their verses. Besides these verses are sort out with regard to their subjects by being tried to explain in the light of Tafsir books. In the last part, the place of sır in the other Islamic disciplines such as Hadith, Is-lamic law and Sufism is tried to explained.