Jı hêla teknîk û mıjarê va analîzkırına romana Şıvanê Kurmanca ya Erebê Şemo
Erebê Şemo'nun Şıvanê Kurmanca romanının teknik ve tematik incelemesi
- Tez No: 491270
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DİNÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şivanê Kurmanca, Erebê Şemo, Roman, Kürtçe Roman, Sovyetler Birliği, Teknik, Tema, Şivanê Kurmanca, Erebê Şemo, Novel, Kurdish Novel, Soviet Union, Technique
- Yıl: 2017
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Erebê Şemo Kürt edebiyatında romanın öncüsü kabul edilmektedir ve Kürtçe edebiyatın ilk roman örneği olan Şivanê Kurmaca romanını yazmıştır. Bu tez çalışması Kürt edebiyatında ilk roman örneği olarak kabul edilen Erebê Şemo'nun Şivanê Kurmanca adlı eserini roman türünün özellikleri açısından teknik ve tematik bir incelemesini amaçlamaktadır. Tez çalışmamız giriş ve sonuç kısımları dışında iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında bir edebiyat türü olarak romanın doğuşu ve gelişiminden bahsedilmiş ve Kürt edebiyatında romanın ortaya çıkışı, temel karakteristiği ve bu karakteristiğin nedenleri ana hatlarıyla irdelenmiştir. Birinci bölümde Erebê Şemo'nun yaşadığı dönem ve Sovyetler Birliği dönemindeki çalışmalar, hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölüm ise yazarın Şivanê Kurmanca romanının teknik ve tematik bakımdan incelemesini içerir. Bu bölümde Şivanê Kurmanca romanı anlatıcı, olay örgüsü, kişiler, zaman, mekan, dil ve üslup bakımından teknik öğeler çerçevesinde incelenmiş ve romanın anlatım tekniği belirlenmiştir. Bu bölümde ayrıca Şivanê Kurmaca romanından edindiğimiz temalar metinden örnek verilerek açıklanmıştır. Sonuç kısmında da Şivanê Kurmanca romanı üzerine yaptığımız araştırma ve incelemelerden sonra elde edilen tespitler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Erebê Şemo is considered to be the pioneer of novel writing in Kurdish literature and has penned the novel Şivanê Kurmanca, the first novel of Kurdish literatüre. The purpose of this research is to study technical and thematic aspects of the novel Şivanê Kurmanca. Our thesis study consists of two parts apart from introduction and conclusion. The introduction mentions the birth and development of the novel. The emergence of novel in Kurdish literature, its main characteristics and the reasons for this characteristic are also studied. The first part gives information about the period Erebê Şemo lived, his works, life, and literary personality during the Soviet Union. The second part includes the technical and thematic study of the novel. Technical details such as narration, plot, persons, time, space, language and style are studied and narrative technique of the novel is determined in this part. In addition, themes we obtained from the novel are explained with examples from the text. In the conclusion part, the findings obtained after researches and studies we have made on Şivanê Kurmanca are mentioned.