Türkiye'de üretilen bildirime bağlı karma yem örneklerinde iyonofor grubu antikoksidial ilaç derişimlerinin araştırılması
  1. Tez No: 49155
  2. Yazar: RAUF AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ŞANLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Feed, ionophore, antibiotic, anticoccidial, determination
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
51 6. ÖZET İyonofor grubu antibiyotikler kanatlı yetiştiriciliğinde antikoksidiyal antibiyotik olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada Ankara ve Bolu illerinde sürekli ve yoğun şekilde üretim yapan yem fabrikalarının belli üretim dönemleri ve partilerini temsil edecek şekilde seçilen karma yem örneklerinde, Monensin sodyum ve Lasalosid sodyum derişimlerinin geçerli olan yönetmelik ve kontrol yöntemleri uyarınca bilinçli olarak katılıp katılmadıklarının tesbiti amaçlanmıştır. Bu amaçla beş ayrı yem fabrikasından iki sene boyunca değişik üretim dönemlerini kapsıyacak şekilde her fabrikadan 30'ar yem örneği olmak üzere toplam 150 adet yem örneği alınmıştır. Bu yem örneklerinden 90 adedi Monensin sodyum içeriği yönünden spektrofotometrik, diğer 60 adedi ise Lasalosid sodyum için Spektroflorometrik yöntemlerle analiz edilmişlerdir. Önce antikoksidial antibiyotik ihtiva etmeyen yem örneklerinde geri kazanç denemeleri ile katılan ve geri alman Monensin sodyum ve Lasalosid sodyum miktarları oranlanmak suretiyle geri kazanç oranlan hesaplanmıştır. Lasalosid sodyuma ait gerikazanç denemeleri sonucunde ekstraksiyon aşamasında ortalama kaybın % 5.01, Monensin sodyuma ait kaybın ise % 5.55 oranında olduğu görülmüştür. Daha sonra alınan yem örnekleri aynı yöntemlerle analiz edilerek geri kazanç oranlan da göz önüne alınarak gerçek olarak kapsadıklan antibiyotik derişim miktarlan hesaplanmıştır. Bu fabrikalardan birisi hariç hepsinde tesbit edilen antibiyotik düzeylerinin, standart ilave edilen kontrol yem örneklerine göre farklılıktan istatistiksel yönden önemsiz bulunmuştur. Bir yem fabrikasında ise istatistiksel olarak farklılık önemli olmasına rağmen yönetmelikte belirtilen antibiyotik seviyesi sınırlarına çok yakın olduğu görülmüştür. Her fabrikanın 1. ve 2. dönemleri arasındaki görülen faklılık istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Değişik mevsimlerle ilgili olarak her fabrikaya ait yem örnekleri kendi aralarında farklı mevsimlere göre gruplandırılarak, yapılan değerlendirmelerde52 anlamlı farklılıklar görülmemiştir. Broyler yetiştiriciliğinde çok önemli olan rotasyon ve mekik programlarının bu yem fabrikalarında gereği şekilde zamana ve antikoksidiyal ilaç çeşidine uygun olarak kullanıldıkları tesbit edilmiştir. Sürekli üretim dönemlerinde seçilen antikoksidiyal ilaç çeşitlerinin düzenli ve kesintisiz olarak kullanıldığı, üretim aşamasında bildirilen ilaç çeşitlerine ve katılma derişimlerine sıkı bir şekilde uyulduğu anlaşıldı. Anabtt ' kelimeler: Yem, iyonofor, antibiotik, antikoksidiyal, saptanması.
Özet (Çeviri)
3J 7. SUMMARY The antibiotic in the group Ionophores are commonly used in poultry breeding as anticoccidial antibiotic. The aim of this study is to determine whether the concencentrations of Monensin sodium and Lasalosid sodium were mixed to the mixed feed samples which were chosen in order to represent the certain production periods and bathces of the feed factories that are in mass and continous production in Ankara and Bolu provinces in accordance with the valid regulations and control methods. For this purpose, 30 feed samples from 5 different factories, totally 150 feed samples have been collected in different production periods for 2 years. 90 of these feed samples were analyzed by using the spectrophtotometric methods with regards to the their Monensin sodium contents, while the remaining 60 samples were analyzed by using spectroflorometric methods with regards to their Lasalosid sodium contents. First the yield-back ratios were calculated in the feed specimens that did not contained anticoccidial antibitic by evaluating the Monensin sodium and Lasalosid sodium amounts. that were added and recovered by the yield-back experiments. As a result of the yield-back experiments the average loss in the extraction phase for Lasalosid sodium was found to be 5.01% while this loss for Monensin sodium was found to be 5.55%. Then, the collected feed specimens were analyzed by using the same '. methods and their actual antibiotic concentrations were calculated by taking the yield-back ratios into account. The difference of the antibiotic levels that were determined to the control feed specimens inwhich standart were added, were found to be statistically insignificant in all of the feed factories except one. In one factory, despite the statistical difference was significant^ was found to be very close to the antibiotic level limits that were stated in the regulations.54 The difference seen between the first and the second production periods of each factory was found to be statitically insignificant. The feed specimens belonging to the production of each factory for various seasons were groupped with regards to different seasons and significant differences were not observed in the evaluations that were performed. The rotation and shuttle programmes which are very important in broiler breeding were observed to be applied in accordance with the requirements and the species of anticoccidial drug. It was seen that the species of anticoccidial drug that were chosen during the continuous production periods were seen to be used regularly and continuously, the drug species that were declared in the production periods and their concentrations of addition were complied with the regulations.