HPV pozitif kadınlarda ASC-US ve LSIL sitolojilerinin klinik veri ve kolposkopi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of clinical data and colposcopy results of HPV-positive ASC-US and LSIL
- Tez No: 491638
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: ASC-US, LSIL, Kolposkopi, HPV, ASC-US, LSIL, Colposcopy, HPV
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
HALİLZADE M. İbrahim,“Hpv Pozitif Kadınlarda ASC-US ve LSIL Sitolojilerinin Klinik Veri ve Kolposkopi Sonuçlarının Karşılaştırılması”, T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanim Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Uzmanlık Tezi, Ankara 2018 Amaç: HPV pozitif kadınlarda ASC-US ve LSIL sitolojilerinin klinik veri ve kolposkopi sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Gereçler ve Yöntem: Araştırmamıza 20-67 yaş arasındaki HPV pozitif kadınlarda ASC-US ve LSIL sitolojileri gösterilmiş 359 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların klinik veri ve kolposkopi sonuçları karşılaştırıldı. Katılımcıların yaşları, eğitim durumları, sigara içme durumu, kolposkopi sonuçları ve biyopsi sayıları değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 20.0 istatistik paket programında yapılmıştır. İstatistiksel analiz olarak tanımlayıcı istatistikler (ortalama, ortanca, yüzde dağılımı) ve parametrik verilerin analizinde Student t test, non parametrik verilerin analizinde Mann Whitney U, niteliksel verilerin analizinde Pearson kikare testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmamızda HPV + ASC-US ve HPV + LSIL grupları arasında yaş, medeni durum, eğitim durumu, sigara kullanımı ve süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmemiştir. Her iki grubun kolposkopi sonuçları bening, low grade ve high grade olarak 3 gruba ayrılıp, her iki grup kolposkopi sonuçları açısından kıyaslandığında, gruplar arasında istatistiksel olarak belirgin bir fark olmadığı görülmüştür. Aynı şekilde her iki grubun kolposkopik asetik asit uygulamasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Ancak bu iki grup arasında biyopsi sayıları ve ECC (Endoservikal Küretaj) durumu açısından anlamlı fark tespit edilmiş olup, HPV + LSIL hastaların biyopsi sayıları HPV + ASC-US hastalardan daha fazla bulunmuştur ve ECC yapılma durumu HPV + LSIL hastalarda HPV + ASC-US hastalardan daha yüksek tespit edilmiştir. İki grup arasında ileri tedavi uygulama durumu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiş olup, tedavi ve takip sonrası yapılan kontrol sitolojileri tüm hastaların bening olarak tanımlanan grup içerisinde bulunduğundan ASC-US ve LSIL grupları arasında bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Sonuç olarak, biz HPV varlığında ASC-US'un HPV+ LSIL kadar önem arz ettiğini ve yaklaşımın benzer olması gerektiğini ve bizim çalışmamızda tedavi ve sonrası 1 yıllık takipte yapılan kontrol sitolojileri tüm hastaların bening olarak tanımlanan grup içerisinde bulunmuş olmasına rağmen, daha uzun dönem sonuçlarının gösterilmesi açısından daha fazla araştırmaya gerek duyulduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
HALILZADE M. Ibrahim,“Comparison of Clinical Data and Colposcopy Results of HPV-positive ASC-US and LSIL ”, T.C. Ministry of Health Health Sciences University Etlik Zübeyde Hanim Health Practice and Research Center, Gynecology and Obstetrics, Specialization Thesis, Ankara 2018 Objective: The aim of our study is to compare the clinical data and colposcopy results of ASC-US and LSIL cytology with HPV positive women. Materials and Methods: 359 patients with HPV-positive ASC-US and LSIL cytology of 20-67 years of age were included in the study. Clinical data and colposcopy results of these patients were compared. Participants age, education, smoking status, colposcopy results, and biopsy numbers were assessed. Statistical analyzes were performed in SPSS 20.0 statistical package program. Student t test was used for the analysis of the parametric data, Mann Whitney U was used for the analysis of the nonparametric data, and Pearson chikare test was used for the analysis of qualitative data and descriptive statistics (mean, median, percent distribution) were used as statistical analysis. Results: There was no statistically significant differences in age, marital status, education status, smoking status and duration of HPV + ASC-US and HPV + LSIL groups in our study. Colposcopy results of both groups were divided into 3 groups as bening, low grade and high grade. When both groups were compared in terms of colposcopy results, there was no statistically significant difference between the groups. Furthermore, no significant difference was found in the application of colposcopic acetic acid findings in both groups. However, biopsy numbers and ECC (endocervical curettage) status were significantly different between the two groups, and HPV + LSIL patients had more biopsies than HPV + ASC-US patients. ECC was found to be higher in HPV + LSIL patients than in HPV + ASC-US patients. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of advanced treatment. The control cytology performed after treatment and follow-up of all patients is within the group defined as bening, so no difference was found between ASC-US and LSIL groups. Conclusions: As a result, we think that HPV + ASC-US is as important as HPV + LSIL and the approach should be similar. Although our study include control cytology for 1 year follow-up, more research is needed to demonstrate longer-term outcomes.