Deneysel mezenter iskemi modelinde VAP 1'in tanısal değerinin IFABP ile karşılaştırılması
Comparison of the diagnostic values of vascular adhesion protein-1 and intestinal fatty acid binding protein in the diagnosis of acute mesenteric ischemia
  1. Tez No: 491695
  2. Yazar: DAMLA AYDIN ALTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut mezenteriskemi. VAP-1, I-FABP, Acute mesenteric ischemia, diagnosis, VAP-1, I-FABP
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Deneysel mezenter iskemi modelinde VAP 1'in tanısal değerinin IFABP ile karşılaştırılması Amaç : Bu çalışmanın amacı akut mezenteriskeminin (AMI) erken tanısında plasmavascularadhesion protein-1 (VAP-1) seviyesinin tanısal değerini araştırmak ve plasmaintestinalfattyacidbinding proteinin (I-FABP) ile karşılaştırmaktır. Yöntemler: Bu çalışma randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak planlandı. 42 dişiSpragueDawleyrat 3'ü kontrol, 3'ü iskemi grupları olmak üzere toplam 6 gruba ayrıldı. Kontrol gruplarına basit laparotomi uygulandıktan 30 dakika (grup 1), 2 saat (grup 3) ve 6 saat (grup 5) sonra kan ve doku örnekleri alındı. İskemi gruplarında ise laparotomi sonrası superiormesentrik arteri (SMA) bağlanarak mezenteriskemi oluşturuldu ve 30 dakika (grup 2), 2 saat (grup 4) ve 6 saat (grup 6) sonra kan ve doku örnekleri alındı. Kan örneklerinden plasma VAP-1 ile I-FABP düzeyi ölçüldü. Terminal ileum dokusuna ise histopatolojik hasar skorlaması uygulanarak iskemik hasar derecesi belirlendi ve gerekli karşılaştırmalar yapıldı. Sonuçlar: Kontrol grubuna göre AMI'ye ait anlamlı iskemik bulgular henüz ilk 30 dakikada histopatolojik olarak gösterildi. AMI'nin bu erken döneminde kontrol grubu ile iskemi grubu arasında VAP-1 düzeyleri farklı değilken (p>0.05), I-FABP düzeyinde istatistiksel anlamlı yüksek tespit edildi (p=0.017). 2 saatlik dönemde hem iskemi ve hem kontrol grubunda 30 dakikalık döneme göre anlamlı derece iskemik hasar vardı (Grup 1&3 and Grup 2&4). Ancak bu hasar iskemi grubunda çok daha belirgindi (Grup 3&4). Hem VAP-1, hem I-FABP düzeylerinde artış görüldü ve iskemi grubunun VAP-1 düzeyinde ki kontrol grubuna göre artış anlamlı bulundu (p=0.011). 6 saatlik dönemde AMI'ye bağlı iskemik hasar en belirgin seviyesine ulaştı. Bu dönemde VAP-1 hem de I-FABP düzeylerinde iskemi grubunda kontrol grubuna göre anlamlı artış olduğu görüldü (respectively, p=0.007, p=0.002). Her iki markerda iskemik hasarla anlamlı korelasyon gösterdi ve bu VAP-1 için daha belirgindi (r=0.771). Tartışma : AMI ilk 30 dakikalık çok erken dönemlerinde I-FABP düzeylerinin VAP-1'e göre daha kullanışlı olduğu, ancak AMI sonrası 2 saalik dönem ve sonrasında hem I-FABP hemde VAP-1 düzeylerinin AMI tanısında kullanılabileceği ancak VAP-1 düzeylerinin hasarla daha iyi korele olduğu saptandı. Dolayısıyla hem VAP-1 hem I-FABP iskemik hasar ile korele şekilde yükselen ve AMI tanısında kullanılabilecek biyomarkırlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of the Diagnostic Values of Vascular Adhesion Protein-1 and Intestinal Fatty Acid Binding Protein in the Diagnosis of Acute Mesenteric Ischemia Objectives: The aim of this study is to compare the diagnostic values of plasma levels of vascular adhesion protein-1 (VAP-1) and intestinal fatty acid-binding protein (I-FABP) for diagnosing acute mesenteric ischemia (AMI). Methods: The study used a randomised, controlled experimental design. Forty-two female Sprague–Dawley rats were divided into three control groups and three ischemia groups. Plasma VAP-1 and I-FABP levels were measured, and the extent of ischemic damage was IXdetermined using a histopathological damage score in terminal ileum tissue samples. Results: In the early phase of AMI (i.e. at the 30-min time point), VAP-1 levels did not differ between the control and ischemia groups (p > 0.05), but I-FABP levels were significantly higher in the ischaemia groups (p = 0.017). Although both VAP-1 and I-FABP levels increased in the ischaemia groups, only VAP-1 levels showed a significant increase compared to the control group at the 2-h time point (p = 0.011). Ischemic damages associated with AMI became the most prominent at the 6-h time point. During this phase, both VAP-1 and I-FABP levels were significantly higher in the ischemia groups than in the control groups (p = 0.007 and p = 0.002, respectively). Both VAP-1 and I-FABP levels showed a significant correlation with ischemic changes, but a higher correlation was observed for VAP-1 levels (r = 0.771). Conclusions: Both I-FABP and VAP-1 levels were useful for diagnosing AMI, but VAP-1 levels correlated better with the extent of ischaemic damage.