Spinal kord yaralanmalı kadın hastalarda seksüel problemlerin objektif ölçeklerle değerlendirilmesi
- Tez No: 491797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: cinsellik, kadın cinsel fonksiyon indeksi, omurilik yaralanması, kadın hasta, sexuality, female sexual functional index, spinal cord injury, female patient
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı omurilik yaralanmalı (OY) kadın hastalarda cinsel yaşamla ilgili sorunları, seksüel problemlerin hastanın aile hayatı üzerine etkisini, nörolojik muayene bulgularıyla ilişkilerini ve bu sorunların yaşam kalitesine etkisini tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 31 omurilik yaralanmalı kadın hasta ve 35 sağlıklı kadın dahil edildi. Her hastanın demografik ve klinik verileri kaydedildi. Kadın Cinsel İşlev Ölçeği (FSFI), Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (ACYÖ), Yaşam Doyum Ölçeği (YDÖ), Beck Depresyon ve Beck Anksiyete Ölçeği (BDÖ, BAÖ) değerlendirildi. Bulgular: Hastalarımızın yaş ortalaması 42,92±12,49, kontrol grubunun yaş ortalaması 37,63±9,27 idi. OY'li hastalar ve kontrol grubunda FSFI ve ACYÖ arasında anlamlı fark saptandı (p=0,000). Her iki grup arasında yaşam doyum ölçeği, Beck depresyon ve Beck anksiyete ölçeği karşılaştırıldığında anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Yirmi dört (%77,4) hastanın yaralanma sonrası cinsel ilişki deneyimi yoktu. On sekiz (%58,1) hastada cinsel istek azlığı, 10 (%32,3) hastada psikososyal faktörler, 1 (%3,2) hastada orgazm olamama ve 1 (%3,2) hastada partner ile ilgili sorun mevcuttu. 22(%70,9) kadın hasta korunma yöntemi kullanmıyordu. Sonuç: Bu çalışma, omurilik yaralanmalı kadın hastalarda cinsel fonksiyonların önemli derecede bozulduğunu göstermektedir. Bizim sorumluluğumuz hastalarda sağlıklı bir cinsel yaşam sağlamaktır. Hastaları bilgilendirerek OY varlığına rağmen hastalarda sağlıklı bir cinsel yaşam sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim in this study is to detect of sexual life related problems, sexual problems' effects on patients' family life, sexual problems related to neurological examination findings and the effects of these problems on quality of life in female patients with spinal cord injury (SCI). Methods: Thirty-one female patients with SCI and 35 healthy women were included in this study. Demographic and clinical data were recorded for each patient. Female Sexual Functional Index (FSFI), Arizona Sexual Experiences Scale (ASEX), Satisfaction with Life Scale (SWLS), Beck Depression and Beck Anxiety Inventory (BDI, BAI) were evaluated. Results: The mean age of patients was 42.92 ± 12.49 and the mean age of the control group was 37.63 ± 9.27 years. There was a significant difference between SCI patients and control group on FSFI and ASEX (p = 0,000). There was no significant difference between two groups on SWLS, BDI and BAI (p> 0, 05). Twenty-four (77.4%) patients had no sexual intercourse experience after injury. Eighteen (58.1%) patients had lack of sexual desire, ten (32.3%) patients had psychosocial factors, one (3.2%) patient had lack of orgasm and one (%3, 2) patient had sexual problem related to her partner. Twenty-two (70.9%) patients did not use birth control after SCI. Conclusion: This study shows that female patients with SCI have significantly impairment in sexual functions. Providing a healthy sexual life in patients is on physicians' responsibility. Informing patients can provide a healthy sexual life in patients despite the presence of SCI.