Günübirlik operatif histeroskopi olgularında preemptif uygulanan parasetamol ve tenoksikamın post-operatif analjezik etkinliklerinin retrospektif olarak karşılaştırılması
Retrospective comparison of preemptive administered paracetamol and tenoxicams postoperative analgesic effects in same-day operative hysteroscopy cases
- Tez No: 491857
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN BİLİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Operative hysteroscopy, preemptive analgesia, tenoxicam, paracetamol
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günübirlik ameliyatlardan sonra yeterli ağrı kontrolü hastaların erken taburcu olmalarında önemlidir. Çalışmamızda, günübirlik operatif histeroskopi geçiren hastalarda preemptif uygulanan intravenöz parasetamol ile intravenöz tenoksikamın postoperatif analjezik etkinliklerini retrospektif olarak karşılaştırmayı planladık. Bu amaçla 01.01.2016- 01.08.2016 tarihleri arasında operatif histeroskopi ameliyatı geçiren ASA I - II grubu, operasyon ve anestezi onamları alınmış, 20-60 yaş arası, 83 hasta dosyası çalışmaya dâhil edildi. Bilgiler hastane elektronik kayıt sisteminden, hasta dosyalarından, anestezi takip formlarından, ameliyathane defterlerinden, post- operatif bakım ünitesinde kullanılan tüm hasta değerlendirme kayıtlarından ve/veya kişiye telefonla ulaşılarak elde edildi. Hastalar iki gruba ayrıldı. Operasyondan 30 dk önce iv. 15 mg/kg parasetamol almış olanlar Grup P, operasyondan 30 dk önce iv. tenoksikam 0.5 mg/kg (max. 40 mg) almış olanlar Grup T olarak belirlendi. İntraoperatif hemodinamik bulgular ve postoperatif 15 dk, 30 dk, 1.saat, 2 saat ve 3. saat'lerde Görsel Ağrı Skalası (VAS) ile ağrı şiddeti, sedasyon, bulantı-kusma skorları, hemodinamik parametreler, diğer yan etkiler ve ek analjezik ihtiyaçları incelendi. Görsel Ağrı Skalası skorları Grup T'de postoperatif 15 dk ve 30 dk 'da Grup P'ye göre istatiksel olarak anlamlı derecede daha düşük bulundu (p=0,00- p=0,021).. Hastaların postop 3. saatte tenoksikam grubunda parasetamol grubunun aynı dönemine göre istatistiksel olarak anlamlı sayılacak ölçüde daha memnun olduğu tesbit edildi. İki grup arasında yan etkiler açısından postoperatif 30. dk'daki sedasyon düzeyleri parasetamol grubunda istatiksel olarak anlamlı ölçüde yüksek bulundu (p=0,027). Sonuç olarak günübirlik operatif histeroskopi olgularında preemptif uygulanan tenoksikamın postoperatif analjezide parasetamole göre daha etkin olduğu düşünüldü. Anahtar Kelimeler: Operatif histeroskopi, preemptif analjezi, tenoksikam, parasetamol
Özet (Çeviri)
Adequate pain management is important on patients early discharge after outpatient surgeries. In our study, we planned to compare postoperative analgesic effects of preemptive adminestered intravenous paracetamol and intravenous tenoxicams retrospectively. For this purpose, 83 patients files who were taken to operative hysteroscopy surgery between the dates 01.01.2016-01.08.2016, aged 20- 60 aged, ASA physical status classification I-II, operation and anesthesia informed consent taken were included to the study. The information was collected from hospital electronic record system, patient files, anesthesia follow-up forms, operating room notebooks, postoperative care unit recordings and or phone calls to the patients. The patients divided into two groups. In Group P, 15 mg/kg paracetamol administered to the patient intravenously 30 minutes before the surgery, in Group T, 0.5 mg/kg (max. 40 mg) tenoxicam administered to the patient intravenously 30 minutes before the surgery. Intraoperative hemodynamic findings and postoperative 15th min, 30th min, 1st hour, 2nd hour and 3rd hour pain severity determined with Visual Analoque Scale (VAS), sedation, nause-vomiting scores, hemodynamic parameters and other side effects and additional analgesic requirements were inspected after obtained from recent recordings. Postoperative 15th min and 30th min Visual Analoque Scale scores of Group T were found statistically significantly lower than Group P (p=0,00-p=0,021). The patients in tenoxicam group were statistically significantly more satisfied at postoperative 3rd hour than the patients in paracetamol group. Considering the side effects of two groups, postoperative 30th min sedation levels were found significantly higher in paracetamol group (p=0,027). Consequently, tenoxicam administered preemptive was found more effective than paracetamol at postoperative analgesia in same-day operative hysterescopy cases.