Toplumsal cinsiyet bağlamında sünnetten askerliğe: Erkek olmak
In the context of gender, from circumsion to military service: Being a man
- Tez No: 492106
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERGENDER SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, erkeklik, hegemonik erkeklik, erkeklik ve iktidar, eril tahakküm, Gender, masculinity, hegemonic masculinity and power, masculine domination
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Araştırmanın amacı, erkeklerin kendi cinsiyet rollerini öğrenirken ve kimliklerini oluştururken toplum tarafından nasıl belirlendiklerini bulmak ve buradan da kadın cinsiyetine ve cinselliğine yaklaşımlarının nasıl oluştuğunu tespit etmektir. Bunu yaparken de erkek ya da erkeklik nedir, nasıl oluş/ur/turulur? Erkeklik salt biyolojik bir ayrım ve farklılık mıdır? Gibi temel sorulardan hareketle toplumsal cinsiyet araştırmalarının önemli bir problemi olan inşa edilen erkeklik/ler kavramından yola çıkarak bir sonuca gitmektir. Bu tez, araştırma evreni olarak belirlenen Menteşe ve Fethiye ilçelerinde 390 kişiyle yapılan anketler, 9 kişiyle yapılan derinlemesine görüşmeler, gözlemler ve literatür taramasından elde edilen veriler sonucunda oluşturulmuştur. Araştırmada erkek olmanın/yapılmanın erkekler açısından nasıl bir karşılığının olduğu, toplumsal alanda erkekliğe veya erkeklere neler kazandırdığı ve hangi sorunlara yol açtığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Alandan elde edilen; erkeklik olgusunun nasıl inşa edildiğine, nasıl benimsenip içselleştiğine, çeşitlerine, görünümlerine ilişkin bilgiler Connell'ın hegemonya kavramı üzerinden ve hegemonik erkeklik tanımından, Foucault'un“iktidar”ve Bourdieu'nun“eril tahakküm”kavramlarından hareketle analiz edilmeye çalışılmıştır. Sünnet, askerlik, iş bulma, evlenme/baba olma ve boşanma araştırmanın temel bağımsız değişkenlerini oluşturmuştur. Bu değişkenlerin alınmasının nedenleri arasında, bu kriterlerin“hegemonik erkekliğin”inşasında ve yeniden üretiminde temel geçiş aşamaları olduğu varsayımıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to find out how men are identified society while men learn their gender roles and their identities and how they approach woman's gender and sexuality. While doing this, what is man, what is a masculinity? How is it formed? Is masculinity only biological distinction or diffeence? It is to go to the conclusion from the concept of masculinity which is a significant problem of gender studies with the motivation from the basic questions. This thesis are constituted as a result of surveys conducting by 390 people in Menteşe and Fethiye districts determined as research universe, deeply interviews made with 9 people, observations and literatüre reviews. It has been tired to be determined what kind of compensation of being a man or construction of a man in terms of, how they bring men or masculinity in society and what problems they have caused. In line with the information obtained from the field research, the way where the phenomenon of masculinity was constructed, how it was adopted internalized, its varieties and its appearance was tired to be analyzed from the concept of Hegemony of Connell and hegemonic masculinity in terms of Foucoult's power and Bourdieu's masculine domination. Circumcision, military service, finding a job, marriage/ being a father and divorce has constituted the basic arguments of this research. Among the reasons why these variables were taken are the assumption that these criterias are the basic transitional stages in the construction of hegemonic masculinity and in reproduction of it.