Ayı (Ursus arctos)'nın Doğu Karadeniz dağlarındaki popülasyon yoğunluğu
Population density of brown bear (Ursus arctos) in Eastern Karadeniz mountains
  1. Tez No: 492405
  2. Yazar: EBRU BAŞKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBUBEKİR GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Zooloji, Forestry and Forest Engineering, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Ayı, Ursus arctos, Popülasyon, Yoğunluk, Doğu Karadeniz Dağları, Türkiye, Brown bears, Ursus arctos, population, density, Eastern Karadeniz Mountains, Turkiye
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ayı (Ursus arctos)'nın Doğu Karadeniz Dağlarındaki popülasyon yoğunluğunun tespit edildiği bu çalışma, toplam büyüklükleri 900 km2 olan, 12 adet farklı örnekleme alanında, 2008 yılının Ekim ayından 2017 yılının Ekim ayına kadar yapılan arazi çalışmalarıyla gerçekleştirilmiştir. Arazi çalışmaları bütün örnekleme alanlarında, 2-4 kişilik gruplarla, genelde çadırlı kamplar kurularak gerçekleştirilmiştir. Buna ilave olarak 3 örnekleme alanında, 10-30 kişilik gruplarla, 5 adet sayım çalışması yapılmıştır. Örnekleme alanlarındaki bütün sayımlarda doğrudan ve dolaylı sayım yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Doğrudan sayım yöntemleri olarak; hat boyu ve noktada sayım yöntemlerinin yanı sıra fotokapan ve termal kameradan da yararlanılmıştır. Dolaylı gözlemlerde ise başta ayak izi ve dışkıdan yararlanarak veri elde edilmiştir. Çalışma sonucunda örnekleme alanlarında doğrudan ve dolaylı gözlemlerle aynı anda en fazla 175 adet ayı gözlenmiştir. Buna göre, toplam alandaki ayı sayısı 5432 adet, km2'deki yoğunluğu ise 0,194 adet olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, comprising of the investigation of population density of Brown bear, was concluded within the period of October 2008 to October 2017 in 12 different sampling units, total area 900 km2, in Eastern Karadeniz Mountains. Field studies were carried out in all sampling areas, with groups of 2-4 people, usually with tent camps. In addition, in 3 sampling areas, 5 census studies were carried out with groups of 10-30 persons. Direct and indirect census methods were used in all census in sampling units. Besides point and line transect observations, camera traps and thermal camera records were used in direct observations. In indirect observations, data were obtained mainly from the foot and fecal specimens. As a result of the study, maximum 175 Brown bears were observed in sampling areas at the same time with direct and indirect observations. Accordingly, the number of Brown bear in the total area was 5432 individuals and the density was 0.194 bears/km2.