Göynük Çayı'nda yaşayan Garra rufa Heckel, 1843'nın helminth faunasının mevsimsel dağılımı
Seasonal distribution of helminth fauna of Garra rufa Heckel, 1843 living in Goynuk Stream
- Tez No: 492650
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Gönük Çayı, Garra rufa, Dactylogyrus rectotrobus, Gyrodactylus sp, Paradiplozoon bingolensis, Diplostomum spathaceum, Ergasilus sieboldi, Göynük Stream, Garra rufa, Dactylogyrus rectotrobus, Gyrodactylus sp, Paradiplozoon bingolensis, Diplostomum spathaceum, Ergasilus sieboldi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada Göynük Çayı'ındaki (Bingöl, Türkiye) Doktor balık (Garra rufa Heckel, 1843)'ın paraziter enfeksiyonlarının mevsimsel dağılımının belirlenmesi amaçlanmıştır. Şubat 2015 - Ocak 2016 tarihleri arasında incelenen 110 balık örneğinde 5 farklı parazit türünden toplam 686 adet metazoan parazit bireyi kaydedilmiştir. Bu parazitlerden sırasıyla Monogenea'dan üç tür (Dactylogyrus rectotrobus, Gyrodactylus sp. ve Paradiplozoon bingolensis), Digenea'dan bir tür (Diplostomum spathaceum) ve Copepoda'dan bir tür (Ergasilus sieboldi) kaydedilmiştir. Kaydedilen parazit örneklerinin prevalenslarının yüksek değerden düşük değere doğru sırasıyla; Paradiplozoon bingolensis'in ergin bireyleri için (%91,8), larval Diporpaları için (%17,6) Diplostomum spathaceum (%53,6) Dactylogyrus rectotrobus (%3,6), Gyrodactylus sp. (%1,8) ve Ergasilus sieboldi (%1,8) olarak hesaplanmıştır. Tespit edilen bu parazit türlerinden, Diplostomum spathaceum ve Ergasilus sieboldi G. rufa için ilk kayıt olmaktadır. Bu çalışmada ağırlıklı olarak monogenean bir parazit olan Paradiplozoon bingolensis'in konak özgünlüğüne dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the seasonal distribution of parasitic infections of doctor fish's (Garra rufa Heckel, 1843) helminth fauna in Göynük Stream (Bingöl, Turkey). A total of 686 metazoan parasites were recorded, including 5 different parasite species, from 110 fish specimens examined between February 2015 and January 2016. These parasites respectively are; three species of Monogenea (Dactylogyrus rectotrobus, Gyrodactylus sp., and Paradiplozoon bingolensis), one species of Digenea (Diplostomum spathaceum), and one species of Copepoda (Ergasilus sieboldi). The prevalence of these parasite samples was calculated from the highest value to the lowest value respectively; Paradiplozoon bingolensis (for adults 91.8%, and post-oncomiracidium solitary larva known as Diporpa %17.6), Diplostomum spathaceum (%53.6), Dactylogyrus rectotrobus (%3.6), Gyrodactylus sp. (%1.8), and Ergasilus sieboldi (%1.8). Among these recorded parasite species, Diplostomum spathaceum and Ergasilus sieboldi are the first records on G. rufa for both in the world and in Turkey freshwater fish parasites. In particular, in this study, it was mainly focused on the host specificity of Paradiplozoon bingolensis.