Türkiye'de idare ve yurttaş ilişkileri: Bir öneri
The relationship between citizens and administration: A suggestion
  1. Tez No: 492842
  2. Yazar: İJLAL ESRA DÜLGER SUCU
  3. Danışmanlar: PROF. TURAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu Hizmeti, Yeni Kamu Yönetimi, İdare- Yurttaş Arası İlişki, Vatandaş Odaklı Yönetim, Katılım Yönetişim, e-Devlet, İyi Yönetim, Yerelleşme, New Public Administration, New Public Service, The Relationship Between Citizens and Admsinistration, Customer ( Citizen) Orientedness, Participation, e-Government, Good Governance, Decentralization
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Devlet ve kamu yönetiminde; küreselleşme, teknolojik gelişmeler, bilgiye erişimin kolaylaşmasına bağlı olarak kişilerin hak ve beklentilerinin de artması gibi etkenler neticesinde büyük değişimler yaşanmıştır. Bu değişime bağlı olarak idare ve yurttaş ilişkileri de önemli ölçüde değişiklik göstermiştir. Kişiler artık idare karşısında ne verilirse kabul etmekle mükellef edilgen bir rolden; hak ve beklentilerini ileri sürebilen daha etken bir role bürünmüşlerdir. Bu durum kendisini en yoğun olarak kamu hizmeti alanında göstermiştir. Bahsi geçen değişimler çerçevesinde vatandaş odaklılık, yerelleşme, e-Devlet, İyi yönetim, katılım, yönetişim gibi yeni kavramlar gündeme gelmiş ve uygulamada benimsenmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Due to globalization, technological developments, facilitation of information access and increasement in individual's demands about rights; there has been a huge change in the concept of governance and public administration. According to these changes, the relationship between citizens and administration has also changed. People are now in a position not to accept whatever is given by administration; have played a more active role in promoting their rights and expectations. This situation has shown itself most intensely in public service. New concepts such as citizen orientation, localization, e-government, participation, have come into force and adopted in practice.