Hollywood spor filmlerinde Amerikan rüyası: Rocky serisi
American dream in Hollywood sports movies: Rocky series
- Tez No: 492925
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ÇETİN ERUS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Spor filmleri, Amerikan rüyası, Rocky, ideoloji, yeniden üretim, Sports films, American dream, Rocky, ideology, reproduction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmada öncelikle, Hollywood spor filmleri, kendine has özellikleri olan ayrı bir film türü olarak tanımlanmış, devamında ise spor filmlerinin Amerikan rüyası ideolojisi ile ilişkisi Rocky serisi üzerinden incelenmiştir. Bu inceleme bize, Hollywood spor filmlerinin Amerikan rüyası ideolojisine ait değerlerin taşıyıcılığını yaptığını göstermiştir. Kim olduğuna, nereden geldiğine bakılmaksızın, çok çalışan herkesin başarıya ulaşabileceğini iddia eden Amerikan rüyası ideolojisinin spor filmlerindeki temsilinin, günlük hayatın gerçekleriyle örtüşmediği görülmüştür. Sonuç olarak, günlük yaşamda karşılaşılan çeşitli problemlere hayali çözümler sunarak izleyicilere umut sağlayan Hollywood spor filmleri, bu yüzden yanlış bilinç yayıcı bir işlev gören ideolojik araçlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Firstly, in this thesis, Hollywood sports movies are identified as a distinct film genre with distinctive features. This is followed by the examination of the relationship between American dream ideology and sports movies using Rocky series as example. This examination has shown us that Hollywood sports movies carry the values and norms of American dream ideology. Representation of American dream ideology –it claims that 'who you are or where you come from doesn't matter, as long as you work hard you can achieve success' - in sports movies have shown us that this represantation doesn't reflect the true conditions of real life. In conclusion, Hollywood sports movies are seen to be an ideological apparatus which spread false consciousness through proposing imaginary solutions for the problems of real life.