Hamza-nâme (6. cilt 1. kısım) inceleme- metin- sözlük
Hamzaname 6th skin 1st part (Examination text dictionary)
- Tez No: 493076
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hamza-nâme, Hamzavî, 14. Yüzyıl, Eski Anadolu Türkçesi, Destansı hikâye, Hamzaname, Hamzavi, 14th century, Old Anatolian Turkish, Legendary Story
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Hamzanâme, Hz. Hamza'nın maceralı hayatı ve yapmış olduğu savaşları anlatılan destani halk hikāyelerin adıdır. Hz. Hamza'nın İslam dini uğruna yapmış olduğu savaşlarla müslümanların arasında simgesel bir kahraman haline gelmiştir. Hamzanâmeler, İslam coğrafyasının farklı mekānlarında meddahlar tarafında anlatarak günümüze kadar gelmiştir. Hz. Hamza'nın menkıbevî hayatı 14. yüzyılda halk hikâyecileri tarafından Anadolu'da, Hamzanâme adıyla anlatılmaya başlanmıştır. Hamzavî tarafından yazıya geçirildiğini bilinmektedir. Türkler tarafından şekillenen bu eser, millî bir hüviyet kazanmış ve Türkler arasında itibar görmüştür. Hz. Hamza'yı merkeze alarak anlatılan hadiseler; kahramanlık, cesaret, adalet, hak ve hukuk duygularını amaçlamıştır. Hamzanâme adlı eserin toplamda bilinen yetmiş iki cildi vardır. Biz çalışmamızda Hamzanâme'nin altıncı cildin birinci kısmını ele aldık. Öncelikle metnin transkripsiyonlu çevirisini yaptık. Ardından metnin özetini hazırladık. Daha sonra metnin tüm söz varlığını yansıtan kapsamlı bir sözlük oluşturduk.
Özet (Çeviri)
Hamzaname is the name of legendery societystories which tells about Prophet Hamza's adventunous life and his wars. Hz. Hamza, who attended in wars for the soke of Islam, has became a symbolic heco amang Muslim societies. Hamzaname's perpetuated by starytellers in differend places in all İslamic religions. The life of Hz. Hamza began to be told by starytellers in Anatolia in 14th century. It was know that written by Hamzavi. That work, whicw was farmed by Turks, gained a national and reputation among Turks. Events that was told by focusing an Propthet Hamza, intend the emotion of heroism, courage, justice, right and low. Hamzaname has seventy two volumes in total. We in our work, handled first part of sixty volume of Hamzaname. First we have made transcripted tranlation of the text. Then we prepared a summary of the tex. Finally we formed a comprehensive vocabulary reflecting all word presence of the text.