Sunlight in preschool learning environments
Okul öncesi eğitim mekanlarında güneşışığı
- Tez No: 493133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ HASIRCI İNCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İç Mimari ve Dekorasyon, Education and Training, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi yaştaki çocuklar, Güneş ışığı, Eğitim mekanları, Konsantrasyon, İçmimarlık, Preschool children, Sunlight, Learning environments, Concentration, Interior architecture
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, güneş ışığının okul öncesi çocukların odaklanması üzerindeki rolünü analiz eder ve okul öncesi öğrenme mekanlarının iyileştirilmesine katkıda bulunmayı hedefler. Güneş ışığı, zamanının çoğunu iç mekanlarda geçiren tüm insanlar için bir enerji kaynağıdır. Çocuklar haftada 40 saat kadar zamanlarını eğitim mekanlarında ve genellikle yapay ışık altında geçirmektedirler. Bununla birlikte, güneş ışığı çocuklar ve çocuk mekanları üzerinde çok sayıda olumlu etkiye sahiptir. Bunlar, çocukların tutum ve performanslarına olumlu katkıları (Heschong ve Mahone, 1999; Samani ve Samani, 2012) ve akademik test puanlarına olan katkılarıdır (Tanner, 2009). Güneş ışığının odaklanma ve konsantrasyon üzerinde olumlu etkileri olabileceği de bulunmuştur (Taylor ve Kuo, 2011). Bu çalışmada, güneş ışığının okul öncesi çocukların odaklanması üzerindeki rolünü analiz etmek için özel bir okul öncesi kurumundaki çocuklara SketchUp+Vray versiyon 2017 programı ile hazırlanmış üç boyutlu sınıfın üç farklı aydınlatma sahnelerinden birini tercih etmeleri istendi. Ayrıca çocuklar sınıflarının ölçekli maketi üzerinden farklı boyutlardaki pencere tercihlerini ve sınıflarında olmasını istedikleri güneş ışığı seviyelerini sebepleriyle birlikte açıkladılar. Son olarak, çocukların öğretmenleri, güneş ışığı ve eğitim mekanları arasındaki ilişki hakkında bir anket yanıtladılar. Sonuçlar, güneş ışığının çocukları olumlu yönde etkileyebileceğini ve iç mimarinin bu anlamda eğitim mekanlarına katkıda bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the role of sunlight in preschool children's focus and intends to make a contribution to the improvement of the preschool learning environments. Sunlight is a source of energy for all people who spend most of their time indoors. Children spend up to 40 hours a week in educational settings mostly under artificial lighting whereas they need to be exposed to more sunlit environments as sunlight has numerous positive effects on children and children's spaces. These include positive contributions to attitudes and performance (Samani and Samani, 2012) as well as academic test scores (Tanner, 2009). It has also been found that sunlight may have positive effects on focus and concentration (Taylor and Kuo, 2011). In order to analyze the role of sunlight on preschool children, in this study, children from a private preschool were asked to choose one from three classroom settings with different lighting scenes prepared with SketchUp+Vray version 2017. Additionally, children were surveyed about their classroom's scale model about their preferences of different size window options and desired sunlight levels. Lastly, children's teachers answered a questionnaire about the relationship between sunlight and learning environments. The results indicate that sunlight may affect children in a positive way and interior architecture contributes to learning environments in that sense.